Trädgårdsavfall
Här hittar du information om hur du ska hantera ditt trädgårdsavfall så som löv, kvistar, grenar och döda växter.
I många bostadsområden med radhus och villor har trädgårdsavfallet blivit ett problem.
Det kan vara bekvämt att slänga trädgårdsavfall på mark som ligger nära bostaden, men det är inte tillåtet att använda annans mark som avstjälpningsplats. Nedskräpning är ett brott enligt lagen och kan polisanmälas, miljöbalken 29 kap 7 §.
- Området blir otillgängligt och fult. Den naturliga växtligheten kvävs och brännässlor och annat ogräs tar över.
- Om trädgårdsavfallet innehåller invasiva främmande arter kan dessa få ytterligare spridning och tränga undan inhemska växter i området.
- Det blir dålig lukt. Avfall och rester från köksväxtland drar till sig råttor och andra skadedjur. Fallfrukt drar till sig getingar och andra insekter.
- Trädgårdsavfallet blir ett miljöproblem om det finns ett vattendrag i närheten. I avfallet finns mycket näring, om det läcker ut till vattendraget kan det leda till syrebrist och/eller stoppa vattenflödet.
Du kan själv kompostera ditt trädgårdsavfall genom att bygga eller köpa en kompost. Tänk på att kompostbehållaren måste placeras och skötas så att du inte stör dina grannar. Du som bara vill kompostera trädgårdsavfall behöver inte göra någon anmälan till miljökontoret.
Lägg inte växt- eller rotdelar från invasiva främmande arter på komposten. De ska läggas i dubbla förslutna påsar och lämnas till återvinningscentralen för förbränning, så att de inte riskerar att spridas vidare.
Det är inte förbjudet att elda trädgårdsavfall men det bör undvikas. Kompostera avfallet i första hand. I andra hand kan du köra torrt trädgårdsavfall till närmaste återvinningscentral eller anlita Mittsverige Vatten & Avfalls tjänst för hämtning. I tredje hand kan du elda torrt ris och grenar, framför allt om det är långt till en återvinningscentral. Du måste förstås ta hänsyn till grannar och tänka på brandrisken.
Inom detaljplanelagt området är det förbjudet att elda 10 maj-10 oktober.
Du får inte lägga ditt trädgårdsavfall på platser som inte är avsedda för det. Om du vill lämna dina kvistar, grenar och löv på områdets majbrasa kan du göra det förutsatt att det finns en sådan överenskommelse annars kan du fråga arrangören om lov först. Du får inte skapa brasor/majbrasor på annans fastighet utan tillstånd från polisen.
Mer information om eldning utomhus
- Elda säkert på din tomt, Räddningstjänsten.
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Läs mer om Sundsvalls kommuns lokala föreskrifter
Pdf, 5 MB, öppnas i nytt fönster. med regler om bland annat eldning av trädgårdsavfall.
Du kan lämna ditt trädgårdsavfall på någon av kommunens återvinningscentraler. Det finns även möjlighet att få trädgårdsavfallet hämtat under vår och höst vid fastigheten. Du köper då en säck för trädgårdsavfall av MittSverige Vatten &Avfall.
Kom ihåg att inte lägga i växt- eller rotdelar från invasiva främmande arter i säcken. De ska läggas i separata dubbla förslutna påsar och lämnas till återvinningscentralen för förbränning, så att de inte riskerar att spridas vidare.
Mer information hos MittSverige Vatten & Avfall Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Kontakt
Miljökontoret
Telefon: 060-19 11 90
E-post: miljonamnden@sundsvall.se
Adress: Sundsvalls kommun, 851 85 Sundsvall