Störningar från musikverksamheter
Konsert- och evenemangsarrangörer, nattklubbar och restauranger har ansvar för att inte grannar eller andra blir störda av musik. Det är viktigt att du har bra rutiner och gör regelbundna kontroller av ljudnivån.
Här är några saker att tänka på. Läs mer under respektive flik.
- Ha koll på hur din verksamhet påverkar omgivningen och var närmaste grannar finns.
- Ha en öppen och tydlig dialog, informera i förväg om evenemang och aktiviteter.
- Ta fram en bra rutin för att ta emot synpunkter.
- Se till att ljudanläggning och högtalare är av bra kvalitet.
- Placera högtalarna så att de är riktade mot uteserveringen.
- Ställ in equalizern så att det inte är för mycket bas, eftersom det är främst basljud som stör.
- Skaffa kunskap om hur ljud fungerar och välj rätt plats för det som medför mycket ljud, inklusive scen och dansgolv.
- Ta reda på var de närmaste bostäderna finns och om det finns risk för ljudstörningar.
- Begränsa antalet tillfällen och hur sent på natten ljudet förekommer.
Om ljud och buller, Folkhälsomyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Berätta för grannarna om din verksamhet, vilka dagar och tider det kan låta, och vad du gör för att begränsa störningarna. Informera i förväg om evenemang och aktiviteter som kan påverka ljudbilden.
- Välkomna dem att höra av sig om hur de upplever ljudet. Att veta att du aktivt försöker lösa problemet kan vara viktigt för hur människor upplever situationen.
- Tala om vem som är kontaktperson och säkerställ att denna person är tillgänglig för att ta emot synpunkter eller klagomål.
- Se till att din personal rutinmässigt skriver ner när människor hör av sig om störningar och spara dessa anteckningar i din egenkontroll för att kunna dra slutsatser och förbättra verksamheten.
Ljudnivån från musikanläggningen bör hållas inom riktvärdena i "Folkhälsomyndighetens allmänna råd om höga ljudnivåer" i syfte att skydda gästernas hörsel. Kraven gäller evenemang/konserter både inomhus och utomhus.
Ljudnivån inne i bostäder bör däremot hålla de riktvärden som finns i ”Folkhälsomyndighetens allmänna råd om buller inomhus” i syfte att skydda de boende från ohälsa i form av stress och sömnsvårigheter.
Om miljökontoret får in ett klagomål från närboende utreder vi främst ljudnivåerna inne i bostaden hos den som blir störd. Inte hur högt musiken spelas i lokalen eller vilken ljudisolering som finns.
Man kan minimera störningsrisken till grannarna genom att antingen ljudisolera eller anpassa musikanläggningen utifrån fastighetens förutsättningar.
- Använd en ljudanläggning av god kvalitet och tillräcklig kapacitet för att få ett rent ljud som upplevs tillräckligt kraftigt även vid lägre ljudnivåer. Ljudanläggningar av låg kvalitet ökar risken för skarpa och skrällande ljud från distorsion.
- Ställ in ljudet så att det inte innehåller för mycket lågfrekventa ljud, särskilt om det finns risk för spridning via stomljud till närboende.
- Justera ljudnivån från musikanläggningen i lokalen så att riktvärden för buller inte överskrids i närliggande bostäder. Använd gärna de mest utsatta bostäderna som referens vid justeringen genom att kontrollera ljudnivån i bostaden vid olika inställningar av ljudanläggningen.
- Använd och ställ in ljudbegränsande utrustning som equalizer, kompressor eller limiter (ljudnivåvakt) för att minska risken för störning.
- En ljudnivåvakt begränsar ljudnivån så att den inte överskrider en förinställd nivå, vilket är lämpligt om flera personer, till exempel DJ:s, har tillgång till ljudsystemet och kan ändra ljudnivån. För att säkerställa att förinställningar inte ändras kan det vara bra att placera nivåvakten på ett säkert ställe eller att den är utförd så att den inte kan påverkas.
- I lokaler för dansmusik kan ljudtak bidra till att skapa en jämn ljudnivå över dansgolvet, medan övriga delar av lokalen får en lägre ljudnivå.
- Genom att hålla fönster och dörrar stängda minskar du risken att ljudstörningen når omgivningen.
- Om omgivningen störs av ljud, ta kontakt med sakkunnig akustiker för att utreda vilka åtgärder som har effekt. Ljudutbredning är ett komplicerat sakområde.
- Rikta högtalarna mot gästerna, inte mot omgivningen.
- Var noga med var högtalarna placeras. Vill du att ljudet ska spridas jämnt över gästerna, är det bättre med flera högtalare med lägre ljud än med enstaka högtalare med högt ljud. Om du vill ha lugna zoner inom verksamheten, tänk på både gästerna och närboende.
- Placera högtalarna med avseende på plats, höjd och riktning så att ljudnivån blir bra i lokalen och inte orsakar störningar i närliggande bostäder eller på balkonger/uteplatser. Rikta högtalarna bort från bostäder, men kom ihåg att detta bara hjälper till viss del mot basljud, eftersom fönster och fasader har sämst ljudisolering mot låga frekvenser. Vid låga frekvenser är högtalarna rundstrålande, vilket innebär att störningen inomhus i närliggande bostäder inte minskas genom att rikta högtalarna bort från boende, annat än marginellt.
- Att hänga upp högtalarna i taket kan förbättra ljudmiljön i lokalen, men detta kan ge upphov till stomljud som leder till att ljudnivåerna i närliggande bostäder överskrids.
- Installera vibrationsisolerade fästen till högtalarna för att undvika ljudöverföring till byggnadsstrukturen.
- Testa regelbundet musiken och ljudinställningarna för att säkerställa att de inte ändras eller manipuleras.
- Kontrollera ljudnivån med hjälp av ljudnivåmätare/bullermätare vid bestämda referenspunkter, så att DJ:n eller ljudteknikern kontinuerligt kan hålla koll på ljudnivån.
- Var tydlig med vad som gäller när externa DJ:s eller musikband spelar i lokalerna. Besökande artister bör i första hand använda lokalens fasta ljudanläggningar, eftersom tillfälligt uppställda anläggningar kan vara svårare att kontrollera.
- Genomför ljudmätningar för att kontrollera både ljudexponeringen för dina gäster och verksamhetens påverkan på omgivningen. Jämför dina uppmätta värden med Folkhälsomyndighetens riktvärden.
Miljönämnden är tillsynsmyndighet med uppgift att se till att miljöbalkens regler följs. Miljökontoret kontrollerar att verksamheter följer regelverket för att skydda människors hälsa mot skador som kan orsakas av till exempel buller. Avgifter och taxor miljökontoret
Kontakt
Miljökontoret
Telefon: 060-19 11 90
E-post: miljonamnden@sundsvall.se
Adress: Sundsvalls kommun, 851 85 Sundsvall