Lantmäteriförrättningar
Lantmäterimyndigheten i Sundsvalls kommun ansvarar för all fastighetsbildning som rör fastigheter inom kommunen. Här får du hjälp med frågor om fastigheter, gränser, servitut eller gemensamhetsanläggningar. Längre ned på denna sida får du mer information om vad olika åtgärder/förrättningar innebär.
Ansök om lantmäteriförrättning
Din ansökan till lantmäterimyndigheten i Sundsvalls kommun ska vara skriftlig och undertecknad av dig eller av ombud med fullmakt. Om ni är flera ägare till en fastighet måste ni alla eller era ombud skriva under ansökan. Skicka in din ansökan digitalt via Lantmäteriets e-tjänst Länk till annan webbplats.. Du loggar in med e-legitimation.
Om du saknar e-legitimation eller ska söka någon av åtgärderna nedan behöver du skicka in ansökan via en blankett. Du får tillgång till blanketten genom att mejla: lantmaterinamnden@sundsvall.se eller ladda ner den på statliga Lantmäteriets webbsida (lantmateriet.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
- fastighetsbestämning
- särskild gränsutmärkning
- anläggningsåtgärd.
Mina fastighetsärenden
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Har du ansökt om lantmäteriförrättning? Med Lantmäteriets e-tjänst Mina fastighetsärenden kan du få information om dina ärenden. Du kan följa din pågående lantmäteriförrättningar från start till mål.
Vill du få mer information om din fastighet så kan du använda e-tjänsten Min Fastighet Länk till annan webbplats..
Beroende på vilken typ av lantmäteriförrättning du ansöker om varierar handläggningstiden. Om du ansöker om att stycka av en fastighet för nybyggnation av bostadshus tar det, från och med att vi fått en komplett ansökan från dig, högst 15 veckor tills dess ditt ärende är avslutat.
Handläggningstiden för övriga ärenden tar cirka ett år.
Tips för att underlätta handläggningen
Checka av listan nedan innan du skickar in din ansökan. Om du förberett dig kan det korta handläggningstiden.
- Ansökan ska vara skriftlig och undertecknad av dig eller av ombud med fullmakt. Om ni är flera ägare till fastigheten ska alla eller era ombud skriva under ansökan.
- Skicka med kartor som visar vilket markområde eller vilken fastighet det handlar om.
- Om ansökan gäller ett markområde som har en ny ägare ska ni skicka med en vidimerad (bestyrkt) kopia på köpekontraktet.
- Om ni har en skriftlig överenskommelse om att föra över mark mellan fastigheter ska ni skicka med den tillsammans med ansökan.
- Vid köp eller överenskommelse, se till att även maka, make eller sambo skriver under handlingarna.
- Registreringsbevis för juridisk person eller köpehandling eller överenskommelse ska skickas med i ansökan.
- Förhandsbesked eller bygglov ska skickas med ansökan.
- Förvärvstillstånd från Länsstyrelsen ska skickas med för juridiska personer som erhåller mark.
När du ansöker om en förrättning kan du behöva bifoga olika handlingar:
- Köp eller annan förvärvshandling
- Bygglov eller förhandsbesked
- Överenskommelse
- Avtal
- Behörighetshandling till exempel fullmakt
- Kartskiss
- Strandskyddsdispens
- Jordförvärvstillstånd
Vid överlåtelse av mark mellan olika fastighetsägare måste det alltid upprättas en grundhandling vilket innebär antingen en köpehandling eller en överenskommelse. Lantmäterimyndigheten kan hjälpa till med att upprätta en överenskommelse, däremot kan inte lantmäterimyndigheten hjälpa till med köpehandling.
Vid överlåtelse av del av fastighet (köp, byte eller gåva), ska ansökan lämnas in inom 6 månader från överlåtelsedagen för att överlåtelsen ska vara giltig.
Vad är en lantmäteriförrättning?
En lantmäteriförrättning eller förrättning som det används i dagligt tal, innebär att nya fastigheter bildas eller att befintliga fastigheter förändras. Det kan också handla om att bestämma gränser och skapa rättigheter så att flera fastigheter gemensamt kan använda till exempel garage, vägar, vatten och avlopp.
Man kan bilda en gemensamhetsanläggning för en anläggning som är till nytta för två eller flera fastigheter. Vanliga gemensamhetsanläggningar är för vägar och privata VA-anläggningar (vatten- och avloppsanläggningar), men även kvartersgårdar, fasader, tak och tvättstugor förekommer. Gemensamhetsanläggningar kan förvaltas av en samfällighetsförening, om inte gemensamhetsanläggningen förvaltas av en samfällighetsförening råder delägarförvaltning. Vid delägarförvaltning krävs att delägarna är överens om alla förvaltningsåtgärder.
Bilda samfällighetsförening
En samfällighetsförening bildar vi genom att kalla till ett sammanträde med andelsägarna i gemensamhetsanläggningen. Vid mötet utser man styrelse och antar stadgar. Även styrelsens ordförande utses vid detta tillfälle.
Bilda en samfällighetsförening, Lantmäteriet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Bidrag till enskilda vägar
Samfällighetsföreningar kan få bidrag för skötsel av enskilda vägar från Trafikverket och Sundsvalls kommun.
En fastighet som ägs av flera personer delas upp så att alla delägare får en egen ny fastighet.
Fastighetsbestämning kan innebära utredning och beslut om:
- Hur tomtgränser går mellan olika fastigheter
- Om ett servitut eller en ledningsrätt överhuvudtaget gäller och i vilken omfattning
- Om byggnader och/eller andra anläggningar tillhör en viss fastighet.
Det som beslutas vid förrättningen blir rättsligt bindande för framtiden.
Ledningsrätt kan upplåtas för allmänna ledningar. Ledningsrätten upplåts i regel av den som äger ledningen.
Ledningar som kan upplåtas för ledningsrätt är till exempel kommunala VA-ledningar, kraft- och teleledningar och optokabel.
När man reglerar en fastighet innebär det att mark förs över från en fastighet till en annan för att till exempel utöka en fastighet (mark/tomt).
En reglering kan också vara att skapa, ändra eller ta bort en samfällighet eller ett servitut. En samfällighet innebär att du äger viss mark utanför din fastighet tillsammans med andra fastighetsägare. Servitut är en rätt för en fastighet att använda en del av någon annans fastighet (mark/tomt), till exempel rätt att använda en väg eller en brunn.
Flera fastigheter med samma ägare läggs ihop till en ny fastighet.
Om du köpt ett område av en större fastighet, måste området skiljas från den större fastigheten (stamfastigheten). Det gör man genom avstyckning. Fastigheten får en egen registerbeteckning.