Ett Sundsvall som håller ihop
Målet är att utjämna de sociala skillnaderna i levnadsvillkor mellan Sundsvallsborna.
Det är en förutsättning för ett Sundsvall som håller ihop där alla invånare har jämlika förutsättningar att leva ett bra liv. Minskade sociala skillnader leder till större gemenskap, ökad tillit mellan människor och mindre konflikter i samhället.
Vi fokuserar på att
- öka Sundsvallsbornas fysiska och psykiska hälsa och således vända den negativa hälsoutveckling som skett såväl lokalt som nationellt.
- föra dem som står utanför arbetsmarknaden närmare anställning. En lön att leva på ger en trygghet både för den enskilde och dess familj.
- öka antalet barn och unga som går igenom skolsystemet med godkända betyg.
- skapa fler bostäder till överkomliga priser, vilket är avgörande för att personer ska kunna skaffa en bostad som svarar mot deras behov.
Hela kommunorganisationen ska aktivt bidra till att utjämna sociala skillnader i levnadsvillkor. Här har vi ett huvudansvar, men arbetet behöver göras tillsammans och det inkluderar Sundsvallsbor och samhällsaktörer.
Hur arbetar vi med social hållbarhet?
Det pågår mycket arbete inom området social hållbarhet i Sundsvalls kommun. Kärnverksamheten inom skola, omsorg, socialtjänst samt kultur och fritid är grunden och ska hålla en hög lägstanivå. Utöver det arbetar kommunen med att göra förstärkningar och förändringar inom olika områden för att nå målet om att utjämna de sociala skillnaderna i levnadsvillkor inom ramen för strategin för social hållbarhet.
Vill du ta del av strategin? Kontakta: kommunstyrelsen@sundsvall.se.
Här nedan följer ett urval av insatser som görs inom våra fokusområden.
I syfte att öka den fysiska och psykiska hälsan vill Sundsvalls kommun bidra till ökad rörelse och fysisk aktivitet bland invånare i Sundsvall. Inom ramen för den idrottspolitiska strategin jobbar vi med att skapa förutsättningar för att minska stillasittande och öka den fysiska aktiviteten. Det sker inom ramen för kommunens verksamheter. exempelvis inom skola och omsorg. Det sker även i form av att underlätta för rörelse på fritiden genom att förbättra tillgängligheten till att utöva friluftsliv och idrott.
Idrottspolitisk strategiLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats.
Exempel på satsningar för ökad rörelse:
- PulsSmart - för ett friskt lärande i skolanLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats.
- Cykellederna på Södra bergets Bike Arena Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats.
- Utbildningar i utomhuspedagogik för lärareLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats.
- FritidsbankenLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats. lånar ut idrotts- och friluftsutrustning gratis till alla
En av de viktigaste åtgärderna för att minska utanförskap är att människor får ett jobb. Därför genomför vi flera olika insatser för att fler Sundsvallsbor ska ha ett arbete att gå till. Under 2022 påbörjades Kraftsamling för minskad arbetslöshet i Bredsand som handlar om att Sundsvalls kommun och företag i Bredsand med omnejd gör gemensamma insatser. Exempel på insatser:
- Praktikplatser och arbetsträningsplatser för boende i Bredsand
- Sommarjobb till ungdomar i Bredsand
- Studie- och yrkesvägledning i syfte att öka motivationen till studier
Text
Det finns fem prioriterade geografiska områden i Sundsvall där arbetslösheten är högre, fler personer är sjukskrivna och utbildningsnivån är lägre. Områdena som berörs är Nacksta, Skönsberg, Bredsand, Ljustadalen-Sundsbruk och Kvissleby. Där arbetar processledare med att samordna insatser och samverka med olika aktörer i samhället för att utjämna sociala skillnader. Exempel på satsningar:
- FöräldragrupperÖppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats. i samverkan med Rädda Barnen.
- Relationsskapande verksamhet för barn (Together) i samverkan med flertalet samhällsaktörer.
- Mentorsprogram för långtidsarbetslösa.
Ett jämlikt Sundsvall är ett Sundsvall som håller ihop
Samarbetet Ett Sundsvalls som håller ihop ska skapa förutsättning för ett mer jämlikt Sundsvall.
Den viktigaste uppgiften vi har är att skapa ett jämlikt Sundsvall. Alla kommuninvånare ska ha samma möjligheter till ett gott liv. Vi behöver göra olika satsningar i olika bostadsområden och vi vet att förutsättningar och levnadsstandard ser olika ut.Vi behöver även ställa oss frågan: har alla samma möjligheter att ta del av det här? Om inte: vad behöver vi göra för att överbrygga det?
Vad pågår i samarbetet?
21 satsningar 2021
Under hela 2021 har vi drivit ett mentorprogram där ett tjugotal personer som befunnit sig långt från arbetsmarknaden fått varsin mentor. Varje mentorpar har träffats utifrån de behov som adepten har.
Programmet har resulterat ibland annat en fast anställning, inspiration att gå vidare i studier och möjligheter att träna det svenska språket.
I ett samarbete med den ideella föreningen Nya Kompisbyrån kan delar av mentorprogrammet eventuellt leva vidare i deras regi.
Digitaliserad metod för stadsutveckling
Unik digital lösning för framtidens verksamhetsplanering inom samhällsbyggnadsområdet.
Stadsbyggnadskontoret testar tillsammans med lantmäteriet och Stiftelsen Tryggare Sverige att sätta ihop Standarden BoTryggt 2030 med en utvecklad del av handläggarkartan för användning i mobilen ute i fält.
Testarbetet med en utvecklad handläggarkarta innebär att;
• deltagare får utbildning,
• att insikter om investeringar som behövs i stadsdelarna dokumenteras på en öppen plattform,
• att det finns samlad information om avsatta medel för åtgärder från privata och kommunala fastighetsägare
• att det blir möjligt att följa upp utvecklingen med bilder före och efter en åtgärd.
Områdesutveckling med stöd från Boverket
Sundsvalls kommun planerar att genomföra satsningar i Sundsbruk för att skapa bättre möjligheter till olika former av aktiviteter, mötesplatser och förutsättningar för att röra sig tryggt och säkert i stadsdelen. Kommunen får 2,8 miljoner kronor i stöd av Boverket.
Kommunens satsning ingår i det politiska uppdraget Ett Sundsvall som håller ihop med målet att utjämna de sociala skillnaderna mellan Sundsvsallsborna.
Syftet med projektet är att kommunen vill skapa förutsättningar för de som bor i Sundsbruk att röra sig, mötas och aktivera sig på ett tryggt sätt i området.
Satsningen beräknas totalt kosta 5,6 miljoner kronor, där nu Boverket går in och täcker halva kostnaden. Kommunens kostnader genomförs inom ramen för projektet ”Aktivitets- och parklyftet” samt riktade åtgärder som utförs inom ramen för parkavdelningens grunduppdrag.
Mer information Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Lokala råd
I samband med satsningen Ett Sundsvall som håller ihop inrättades två lokala råd, ett i Bredsand och ett i Indal – Liden - Holm. Syftet med de lokala råden är att förtroendevalda, tillsammans med representanter från närings- och föreningsliv samt lokala ungdomar ges möjlighet att diskutera och prioritera vilka insatser som behövs lokalt. De lokala råden ska bland annat arbeta med ungdomars situation, kultur- och fritidsverksamheter och näringslivsutveckling.
Skolan mitt i byn
Just nu undersöker vi möjligheterna att starta verksamhet enligt modellen om Skolan mitt i byn. Modellen finns utvecklad i bland annat Halmstad och Göteborg.
Tanken med arbetsmodellen är att använda skollokaler på kvällar och helger till fritids- och kulturaktiviteter och att skolan därmed blir en naturlig samlingsplats i ett bostadsområde.
Medborgardialog med ungdomar
Just nu utvecklar vi en arbetsmodell för att genom dialog med skolungdomar få dem engagerade i lokala utvecklingsfrågor och få del av deras åsikter. Modellen är prövad i Skönsberg med gott resultat och ska kunna spridas till fler områden.
Utlokaliserad socialtjänst
Första linjens socialtjänst ska utlokaliseras i fyra områden i Sundsvall: Bredsand, Skönsberg, Ljustadalen och Nacksta.
Än så länge finns första linjens socialtjänst finns på plats i lokaler i Bredsand och består av familjebehandlare och socialsekreterare. Verksamheten är en del i den nya organisationen med geografiska team. Team Bredsand omfattar ett större geografiskt område där även det prioriterade området Kvissleby ingår. Den nya organisationen innebär även förändrade arbetssätt med mer fokus på tidigt stöd och förebyggande socialt arbete samt ökad helhetssyn och kontinuitet för brukarna.
Together i Bredsand
Together är ett utbildningspaket som vänder sig till barn i årskurs sex på Bredsands skola. Syftet är att genom tio träffar på barnens fritid tackla vardagen tillsammans, barn och vuxna tillsammans (Together) genom att;
- verka relationsskapande mellan barnen och ett antal samhällsviktiga yrkesgrupper verksamma i Bredsand
- inspirera och informera om olika yrkesval
- motverka tystnadskultur genom tillitsskapande samtal
- arbeta förebyggande genom information, dialog och praktiska övningar så att barnen vet att det finns en samhällsstruktur som verkar aktivt för deras trygghet och välmående
- ställa oss den gemensamma frågan: vilket Bredsand längtar vi efter?
Together är ett samarbete mellan Polisen, Medelpads Räddningstjänstförbund, Sundsvalls kommun i form av Bredsand skola, Bredsands fritidsgård, fältassistenter och socialtjänsten Team Bredsand, GIF Sundsvall/Back2Basics, SDFF Plus, KFUM basket, Nobina, Fastighets Balder AB, Coop X:tra och Rädda Barnen.
Processledare i varje område
I varje prioriterat område finns en processledare som håller ihop de samarbeten som pågår mellan kommunen och dess bolag företag, ideella föreningar och andra myndigheter.
Kontakta gärna processledarna om du vill veta mer eller vill vara med i arbetet.
Bredsand: Malin Håkansson, kultur- och fritidsförvaltningen
Kvissleby: Anja Eriksson, Räddningstjänsten Medelpad
Ljustadalen – Sundsbruk: Anna-Karin Ogén och Mattias Carpenlid, stadsbyggnadskontoret
Nacksta: Nina Staaf, Mitthem
Skönsberg: Pia Söderlund, individ- och arbetsmarknadsförvaltningen
Indal-Liden-Holm: Marianne Leek, kommunstyrelsekontoret.
Mina sidor och e-tjänster
Logga in för att följa upp dina ärenden och ta del av de e-tjänster som Sundsvalls kommun har att erbjuda. Du loggar in med e-legitimation i form av bank-id eller mobilt bank-id. Om du saknar e-legitimation kan du beställa det via din bank eller Skatteverket.
Om e-legitimation, Skatteverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
E-tjänster för Kommun och politik
- Anmälan om misstänkt bidragsbrottLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansök om kulturstipendiumLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Begäran om registerutdrag enligt dataskyddsförordningen (GDPR)Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Begäran om skadestånd efter skadaLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Debiteringsunderlag Bevakning efter avslutad räddningsinsatsLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Kopia av allmän handling från kommunarkivetLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Lämna synpunktLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Nominera till stipendium eller utmärkelseLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Passerkort till förhyrda kommunala lokalerLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Personuppgifter förtroendevaldaLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Samtycke för bild i kommunal verksamhet och sociala medierLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ställ fråga till kommunfullmäktigeLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Sundsvalls kommuns officiella anslagstavlaLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- SundsvallsförslagetLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Tyck till om webbplatsenLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster