Snöröjning och vinterväghållning
Sundsvalls kommun ansvarar för vinterdriften på många gator och vägar i Sundsvall. Det finns några undantag där Trafikverket ansvarar för vinterdriften eller mindre enskilda vägar där privatpersoner eller en vägförening ansvarar för snöröjningen.
Vem är fastighetsägare?
Om du äger en villa, ett radhus eller en annan fastighet räknas du som fastighetsägare och har därmed ansvar för viss snöröjning och sandning runt din fastighet/ditt hus.
Fastighetsägarens ansvar
Vintertid har du som fastighetsägare ansvaret att sanda gångutrymmen utanför din tomtgräns. Om sandningen inte skötts, så att någon halkar, kan du bli skadeståndsskyldig.
Fastighetsägaren är skyldig att sanda på gångbanan utanför fastigheten när det är halt. Om gångbana saknas eller har blivit igenplogad ska fastighetsägaren sanda annat nödvändigt utrymme för gångtrafiken, till exempel gatan utanför fastigheten. Fastighetsägaren bör även se till att det är sandat fram till brevlådan och soptunnan.
Som fastighetsägare får du inte köra snö från tomtmark ut på gatan eller till motsatta sidas snövall. Det kan medföra trafikfara och det är vanligt att den snö som skottas ut på gatan förs in på grannens infart, staket eller buskar när plogbilen kommer. Du får inte heller skotta bort snövallar vid din infart och använda vägkanten som snöupplag.
Har du en busshållplats direkt utanför din fastighet så tar kommunen hand om den.
Om någon trillar
Om någon trillar och slår sig här, så är det alltså du som bär ansvaret. Det är tråkigt för den som trillar, och tråkigt för dig - som fastighetsägare kan du bli skadeståndsskyldig om det händer en olycka.
Snö från tomten
Kommunen tar inte bort snö från enskilda infarter utan prioriterar framkomligheten för fordonstrafiken. Det är endast vid isrivning av gator som en följetraktor röjer undan is vid infarter och då i mån av tid. Snöröjaren kör så nära som möjligt med tanke på att snön pressas in mot postlådor, staket och buskar. Det är bra om husägare markerar med plogpinnar eftersom det minskar risken för skador.
Plogskador
Misstänker du att ditt staket, postlåda eller annan egendom har blivit påkört av snöplogen. Anmäl omedelbart till vår kundtjänst.
Frågor och svar om snöröjning och halkbekämpning
Plogskador på staket och brevlådor
Kommunen är skyldig att hålla kommunala vägar framkomliga genom bland annat plogning. Denna väghållning innebär ibland vissa olägenheter för fastighetsägare som har egendom utmed vägen. Det går tyvärr inte alltid att undvika skador i samband med plogning.
När kan fastighetsägaren få ersättning?
Om en skadad brevlåda eller ett skadat staket är placerat för nära vägen får du ingen ersättning för eventuella skador.
För att fastighetsägaren ska få ersättning måste väghållaren ha gjort fel eller varit försumlig. Vid den juridiska bedömningen tar man hänsyn till:
- var staketet eller brevlådan är uppsatt
- staketets ålder och skick
- om det är en mekanisk skada eller skada orsakad av snötryck.
Hur ska brevlådor och staket vara placerade?
Du får inte placera brevlådor och staket i vägområdet. De bör inte stå närmare än 60 centimeter från tomtgräns för att undvika plogskador.
Du som är fastighetsägare bör också se till att staket, brevlådor och annan egendom som är placerat nära vägen är dimensionerade för att hålla för snötryck.
Kontakt
Kontakt Sundsvall
Telefon: 060-19 10 00
E-post: https://sundsvall.se/kommun-och-politik/kontakta-oss
Adress: Sundsvalls kommun, 851 85 Sundsvall
Mina sidor och e-tjänster
Logga in för att följa upp dina ärenden och ta del av de e-tjänster som Sundsvalls kommun har att erbjuda. Du loggar in med e-legitimation i form av bank-id eller mobilt bank-id. Om du saknar e-legitimation kan du beställa det via din bank eller Skatteverket.
Om e-legitimation, Skatteverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
E-tjänster för Samhällsplanering och trafik
- Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindradLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan om transportdispensLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan om vägvisningLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan om återbetalning parkeringsavgiftLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Delgivningskvitto gällande parkeringstillstånd för rörelsehindradeLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Dispens från lokal trafikföreskriftLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Handräckning av fordonsflyttLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Planbesked - begäranLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Synpunkt och klagomål på färdtjänst, riksfärdtjänst och anropsstyrd kollektivtrafikLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster