Projekt Simma mot 90
Ett viktigt och kommunövergripande projekt drar i gång nu i höst när årskurs 3 startar sin simundervisning. Målet är att nå 90% simkunnighet i årskurs 3 till 2026. För att räknas som simkunnig i årskurs 3 ska eleven klara 50 meter bröstsim och 25 meter ryggsim i en följd.
Simundervisningen är jätteviktig och den räddar liv, därför vill Sundsvalls kommun öka graden av simkunnighet så tidigt som i årskurs 3. Det finns stor chans att eleverna bär med sig kunskapen och utvecklar den under mellan- och högstadiet.
Projektet strävar efter att, för årskurs 1-3, nå en ökad vattenvana, ökad simkunnighet och större kunskap om vikten av att lära sig simma samt att genom glädje och inspiration locka fler elever att vilja lära sig simma och känna trygghet i och kring vatten.
Tillsammans med lärare och vårdnadshavare ska projektet försöka fånga upp de elever som har utmaningar i vattnet och genom att motivera och stötta eleverna hålla dem engagerade och fokuserade på att nå sina mål.
Bakgrund och projektidé
Projektet har startats för att nå en högre måluppfyllelse i simundervisningen i årskurs 3 än vad Sundsvalls kommun nått de senaste åren. Simkunnigheten i Sundsvalls kommun ligger statistiskt högt redan nu i jämförelse med övriga landet och dessutom har Sundsvalls kommun ett högre mål för årskurs 3 än vad flera andra kommuner i landet har.
Projektet kommer att vara 1+2 år med utvärdering efter det första året.
Projektet startade i januari 2024 och kommer från och med läsåret 24/25 börjar pågå med fullt fokus på 90% simkunnighet mätt bland elever i årskurs 3 efter deras simundervisnings slut.
Syfte
Syftet är att öka simkunnigheten och säkerställa vattenvana bland elever i Sundsvalls kommuns simundervisning.
Mål (projektmål, effektmål)
Projektmålet är ökad simkunnighet, mätt i årskurs 3 (90%).
Effektmålet projektet strävar efter att, för årskurs 1-3, nå en ökad vattenvana, ökad simkunnighet och större kunskap om vikten av att lära sig simma samt att genom glädje och inspiration locka fler elever i årskurs 1-3 att vilja lära sig simma och känna trygghet i och kring vatten. Även en ökad yrkesstolthet för simlärare beräknas bli en positiv effekt av projektet.
Simkunnighet är en livsviktig kunskap och alla elever har rätt att lära sig simma.
Nu satsar vi i Sundsvalls Kommun extra på simundervisningen genom ett projekt som heter Simma mot 90 och vi behöver din hjälp att stötta ditt barn i sin simundervisning.
För att kunna lära sig simma behöver eleverna öva vattenvana (bubbla, doppa, hoppa, balansera, flyta, glida, rotera samt ta sig fram i vattnet på ett säkert sätt). Därefter lär sig barnen simtag med ben och armar och att simma i rygg- och magläge.
Erbjudande - öva extra utan kostnad!
Under elevernas simundervisningsperiod har alla elever i årskurs 3 möjlighet att träna simning utan kostnad tillsammans med vårdnadshavare eller annan myndig och simkunnig person. Erbjudandet att träna simning utan kostnad gäller på den anläggning eleven har sin simundervisning under veckorna 37-43 samt 45-47.
Kontakt
Anna-Karin Nilsson
Samordnare simundervisning, Sundsvalls kommun
Projektledare för projektet Simma mot 90
E-post: anna-karin.nilsson@sundsvall.se
Mina sidor och e-tjänster
Logga in för att följa upp dina ärenden och ta del av de e-tjänster som Sundsvalls kommun har att erbjuda. Du loggar in med e-legitimation i form av bank-id eller mobilt bank-id. Om du saknar e-legitimation kan du beställa det via din bank eller Skatteverket.
Om e-legitimation, Skatteverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
E-tjänster för Uppleva och göra
- Ansökan om föreningsbidrag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Boka idrottsanläggning eller lokal Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Kompiskortet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Kompiskortet - till föreningar och aktörer som vill ansluta sig Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Kvarglömt på evenemang Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster