Mat i förskolan
De måltider som serveras i kommunens förskolor är antingen tillagade i förskolans kök eller i ett lokalt tillagningskök som sedan skickar maten till förskolan.
Vi strävar efter att laga maten så nära matgästen som möjligt. Alla rätter är näringsberäknade och menyn är sammansatt för att följa de Nordiska näringsrekommendationerna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Livsmedelsverkets riktlinjer för Bra mat i förskolan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Förskoleköket kan varje dag välja mellan tre olika maträtter att tillaga. Det gör att alla förskolor inte serverar samma rätt samma dag. Menyn är framtagen i samarbete mellan förskolekockar och måltidsstrateg. Förskolans meny publiceras i Vklass.
Mer information om Vklass finns att läsa på sidan "Vklass för förskola".
Förskolor och skolor i Sundsvalls kommun tar varje år emot skolmjölksstöd från Europeiska garantifonden för jordbruket. I Sverige ansvarar Jordbruksverket för tilldelningen av skolmjölksstödet.
Specialkost
Så här ansöker du
Du kan ansöka om specialkost via e-tjänst eller pappersblankett.
E-tjänst
Blankett
Ansökan och avslut av specialkost eller anpassad kost/måltid Pdf, 145 kB.
Inför läsårets start behöver du ansöka om specialkost. Detta ansöker man om varje år, även om specialkosten inte har förändrats. Inför läsåret 24/25 behöver du ansöka om specialkost senast 31/5-24 för att garantera att specialkost finns vid terminens start. Om behov av specialkost uppstår under terminen ansöker du omgående, så tillagas och serveras specialkost så snart som möjligt.
Intyg behövs i vissa fall
Vid ansökan om specialkost av medicinska skäl behöver du bifoga ett intyg från behandlande läkare, dietist eller logoped. Intyget ska vara inlämnat senast en månad efter att ansökan har gjorts, annars upphör specialkosten att erbjudas till dess att intyget har kommit in.
Specialkosten börjar lagas så fort ansökan kommit in. Intygets giltighetstid står på intyget och behöver uppdateras med samma intervall eller om justeringar görs innan dess. Detta gör du genom en ny ansökan där du bifogar gällande intyg.
Vid laktosintolerans eller icke allergisk överkänslighet mot livsmedel behövs endast ansökan varje läsår.
Ansökan om anpassad kost av etiska eller religiösa skäl kräver inget intyg. Ansökan ska uppdateras varje år och vid byte av skola eller om förändringar i specialkosten behövs.
Handlar det om religiös fasta ska du ansöka om att tillfälligt säga upp måltiderna.
Vid ansökan av behovsanpassad måltid ska skriftlig bedömning från skolans elevhälsoteam bifogas.
Lagring av personliga uppgifter
Din ansökan kommer att sparas och spridas till de som behöver känna till elevens behov av specialkost. Uppgifterna kommer dock vara skyddade för obehöriga att se. Vi följer reglerna för GDPR för god kontroll av hantering av personuppgifter.
Om du inte längre behöver specialkost eller anpassad kost ska detta meddelas snarast via e-tjänst eller blankett.
E-tjänst
Blankett
Ansökan och avslut av specialkost eller anpassad kost/måltid, pdf Öppnas i nytt fönster.
Specialkost som inte utnyttjats under två veckor utan rapporterad frånvaro kommer att tas bort. Om behov kvarstår behöver vårdnadshavare eller myndig elev meddela det.
Vid byte av förskola är det vårdnadshavarens ansvar att göra en ny ansökan och bifoga eventuellt intyg. Så länge tidigare intyg är fortsatt giltigt går det att skicka med i ansökan.
Medicinska skäl
Nedan listas specialkost som beror på medicinska skäl.
Allergianpassad kost
Allergianpassad kost utesluter helt det livsmedel eleven är allergisk mot. Några vanliga allergier är mjölk-, ägg-, fisk-, spannmåls- och nötallergi. Den allergianpassade maten helt fri från allergenen, även luftburna allergener. Vid luftburen allergi är det viktigt att notera det i ansökan och intyg eftersom det kräver speciella rutiner i köket.
Beskrivning av allergi och intolerans
Allergier orsakas av att kroppens immunförsvar reagerar mot ett protein som finns i livsmedlet. Det kallas för en allergen. De flesta får mindre allvarliga reaktioner som klåda eller magknip, men en del kan få svåra till livshotande reaktioner även om intaget av allergenen varit mycket liten. Även om symptomen är mindre allvarliga kan det medföra stora bekymmer för den som drabbas.
Intolerans eller allergi är lätt att förväxla.
Celiaki eller glutenintolerans är en autoimmun sjukdom där kroppen reagerar genom att inflammera tarmen vid intag av gluten.
Laktosintolerans beror på bristfällig eller helt avsaknad laktasproduktion i tarmen. Laktas är det enzym om bryter ner mjölksockret i tarmen. När mjölksocker inte bryts ner ordentligt kan de ge besvär som lös avföring och gaser.
Nötter och sesamfrön
Alla typer av nötter, jordnötter, mandel och sesamfrön är förbjudna som ingredienser. Det gäller också personalens kaffebröd, kaffebröd vid föräldramöten, disco eller liknande. Trots detta är det viktigt att anmäla om ditt barn är allergiskt mot nötter och sesamfrö i ansökan om specialkost.
Glutenfri kost (GF)
Glutenfri kost används främst till elever som har celiaki, men det finns även andra sjukdomar som behandlas med detta. Glutenfri kost serveras bara av medicinska orsaker och det behöver styrkas av intyg från läkare eller dietist.
Om ”dagens rätt” är glutenfri kan eleven ta från denna, men även vid behov få en egen matlåda.
Laktosfri kost (LF)
Skolans mat har oftast ett lågt innehåll av laktos. Även laktosintoleranta behöver oftast inte helt laktosfri kost, utan det räcker med låglaktoskost och laktosfri dryck. Att en måltid är låglaktos innebär att den som mest innehåller 3 gram laktos per portion.
- Låglaktos kost med laktosfri dryck
Laktosreducerad mat när rätten normalt innehåller mer än 3 gram laktos och laktosfri dryck - Laktosfri kost
All mat är tillagad av laktosfria produkter och laktosfri dryck. Laktosfri kost är avsedd för dem som helt saknar enzym bryter ner mjölksocker. Kosten kan även användas för att testa toleransgräns för kostens laktosinnehåll.
Observera att laktosfri och mjölkproteinfri kost inte är samma sak. Laktosfri kost saknar mjölksocker (laktos) och mjölkproteinfri kost saknar helt mjölkprodukter för att bli fri mjölkproteinet som kan orsaka allergi.
Diabeteskost
Elever med diabetes får individuellt anpassade kostråd från dietist inom hälso- och sjukvården. De serveras i regel ingen särskild mat men serveringspersonalen ska hjälpa till med bra val i skolrestaurangen. Det kan handla om hjälp med att kolhydratberäkna portionen eller få extra mellanmål.
Vid behov av detta krävs intyg med specifikationer om hur kosten behöver justeras.
Andra sjukdomar
Det finns flera sjukdomar som kräver att man alltid eller ibland behöver justera kosten. Då behövs ett intyg som beskriver hur kosten behöver anpassas efter behov.
Icke allergisk överkänslighet
Vissa livsmedel kan orsaka eksem eller klåda och rodnad på huden utan att det beror på allergi. För att minska eller få bort besvären behöver då dessa livsmedel uteslutas. Därför kan man ansöka om att få kost fri från dessa under rubriken icke-allergisk överkänslighet. Dessa reaktioner växer oftast bort och är ofarliga. Därför är det bra att med jämna mellanrum testa om man får en reaktion för att se om det vuxit bort eller inte. Misstänker man att symptomen beror på intag av citronsyra ska de alltid utredas av vården och styrkas av läkare eller dietist. Andra symptom orsakade av livsmedel ska utredas av vården och därefter styrkas med intyg. Detta kan vara magsmärtor, förstoppning med mera.
Etiska skäl
Nedan listas specialkost som beror på etiska skäl.
Pescetarisk kost
Kosten innehåller vegetabiliska livsmedel (mat som kommer från växtriket), ägg, mejeriprodukter samt fisk och skaldjur. Inte kött från nöt, gris, lamm, vilt och fågel.
Lakto-ovo-vegetarisk kost
Kosten innehåller vegetabiliska livsmedel (mat som kommer från växtriket), ägg, samt mejeriprodukter som mjölk, fil, smör och ost. Inte kött, fisk och skaldjur.
Vegankost
Vegankost innehåller uteslutande mat som kommer från växtriket.
Inom Sundsvalls kommun kan vi inte garantera fullvärdig kost om vegankost serveras, även om måltiderna är väl sammansatta. Det beror på att den veganska kosten saknar eller har lågt innehåll av vitamin B12 och vitamin D. Det finns även risk för bristfälligt innehåll av andra näringsämnen och fettsyror.
Om en elev önskar vegankost är det vårdnadshavarens eller myndig elevs ansvar att komplettera kosten med kosttillskott.
Religiösa skäl
Skolan erbjuder mat som är anpassad efter de fem världsreligionerna. I kommunen serveras inte halal eller koscher eftersom allt kött som köps in ska uppfylla de svenska djurskyddskraven. I stället serveras lakto-ovo-vegetarisk kost.
Utan fläskkött
Mat utan kött, blod och inälvor från gris.
Utan nötkött
Mat utan kött, blod och inälvor från kor men kan innehålla mjölkprodukter.
Blodfri och inälvsfri kost
Mat utan blod och inälvor, som lever och njure, från samtliga djur.
Behovsanpassad måltid
Att få en behovsanpassad måltid beror på att man inte klarar av att äta maten på det vis som den serveras i skolans miljö. Oftast är detta kopplat till en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (exempelvis ADHD eller autism). Måltiden kan därför behöva anpassas för att eleven ska få i sig tillräckligt med mat för att klara av dagen och nå sina mål. Det kan gälla stöttning från pedagog före och/eller under måltiden, att sitta mer avskilt när man äter, att anpassa menyn m.m.
Särskilda dieter
Särskilda dieter som ex. LCHF, 5:2 och Atkins rekommenderas inte till friska, växande individer och serveras därför inte i skolrestaurangerna. Vi tillgodoser inte heller önskemål om modedieter eller personliga övertygelser som Raw food, Clean eating och kost fri från socker, e-nummer eller liknande.
Att elever endast ska få mat producerad i Sverige eller ekologiskt framställd mat är inte önskemål som skolan kan tillmötesgå.
Kontakt
Sundsvalls mat och måltider
-
Telefon:
-
E-post:
Mina sidor och e-tjänster
Logga in för att följa upp dina ärenden och ta del av de e-tjänster som Sundsvalls kommun har att erbjuda. Du loggar in med e-legitimation i form av bank-id eller mobilt bank-id. Om du saknar e-legitimation kan du beställa det via din bank eller Skatteverket.
Om e-legitimation, Skatteverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
E-tjänster för Utbildning och förskola
- 2 Ansökan om tillgodoräknande av kurs - sekretess Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Anmälan till samhällsorientering Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansök om eller säg upp specialkost i förskola och skola Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan inackorderingstillägg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan om kontant resetillägg - gymnasieskolan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan om ledighet från studier vid Vuxenutbildningen Sundsvall Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan om modersmålsundervisning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan om modersmålsundervisning gymnasium Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan om plats i dygnet runt-förskola Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan om skolskjuts Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan om slutbetyg eller gymnasieexamen till Vuxenutbildningen Sundsvall Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan om tillgodoräknande av kurs Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan om utökad tid i förskolan (8 kap.5 § skollagen) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Begäran om utbetalning för privatperson Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Beställ intyg från Vuxenutbildningen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Beställning av betygskopia Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Betala lunch i skolrestaurang Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Borttappat busskort reskort skola Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Busskortsansökan för gymnasieelever Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- E-tjänst förskola/fritidshem Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- E-tjänst Kulturskolan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Felanmälan av elevdator för Sundsvalls Gymnasium Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Förlänga eller förkorta kurs Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- IKE ansökan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- In- och utskrivning av elev i gymnasieskola/anpassad gymnasieskola Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Klagomål och synpunkter på Vuxenutbildning Sundsvall Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Kontakt med placeringshandläggare för förskola och fritidshem Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Prövning hos Vuxenutbildning Sundsvall Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Rapportering av frånvaro för skolpliktig elev Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- SFI ansökan om ändring av studier Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Synpunkt och klagomål på skolskjuts Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Sök gymnasiet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Tentamensanmälan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Uppsägning av modersmålsundervisning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Utskrift av diplom för Vård och omsorg, Vuxenutbildning Sundsvall Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Vklass Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ändring av studieform för grundläggande- eller gymnasiala kurser Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Önska skola - e-tjänst Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Överklaga beslut fattat av Vuxenutbildningen Sundsvall Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster