Modern arbetslivsorientering i grundskolan
I kommunens alla grundskolor ska undervisningen visa på samband mellan omvärld och utbildning. För att stärka elevers karriärlärande och att göra medvetna och underbyggda val i det livslånga lärandet används modellen modern arbetslivsorientering (MOA).
I undervisningen och i planerade aktiviteter sker modern arbetslivsorientering i förskoleklass, låg-, mellan- och högstadiet. Detta ska bidra till ökad motivation för vidare studier och framtida yrkesval. De insatser som sker kopplat till skola-arbetsliv beskriver bilden nedan.
Systematiserat samarbete skola och arbetsliv
Under höstterminen 2024 introduceras ett systematiserat arbetssätt gällande skola-arbetsliv på tio grundskolor i Sundsvalls kommun. Detta ska hjälpa till att stärka elevers motivation för lärande och elevers upplevda meningsfullhet i skolans ämnen. Arbetssättet innebär att skolor samarbetar med företag för att visa kopplingen mellan ämnen och yrkeslivet. Rektor utser pedagogerna och ett företag kopplas mot en eller flera skolor. Målsättningen är att systematisera elevers karriärlärande genom hela grundskolan och samtidigt stärka elevernas valkompetens för vidare studier och yrkesval.
Vill du vara med i samarbetet? Se kontaktuppgifter till samordnare skola arbetsliv här nedan.
Karriär och framtidsmässa
Elever i åk 8 får under en dag att lära sig om olika yrken och möjliga karriärvägar. Mässan är en del i kommunens helhetsarbete kring skola och arbetsliv. Syftet med mässan är även att samarbeta med näringslivet kring kompetensförsörjningsfrågan genom att inspirera elever inför deras gymnsieval.
Vill du vara med på mässan eller veta mer? Se kontaktuppgifter till processledare här nedan.
PRAO
Vår omvärld förändras i allt snabbare takt och skolan måste följa med i denna utveckling för att förbereda eleverna inför det kommande yrkeslivet.
Det är viktigt att individer tidigt får komma ut i arbetslivet och möta olika människor och arbetsplatser. Detta bidrar till ett utvecklat kontaktnät och förbereder inför framtida studie- och yrkesval.
I Sundsvalls kommuns grundskolor har år 8 en praovecka och år 9 en praovecka per läsår. Prao står för praktisk arbetslivsorientering.
Syfte med praon är att:
- ge eleven kunskaper och erfarenheter för att kunna ta ställning till frågor som rör den egna framtiden
- ge inblick i arbetslivet och deras möjligheter och krav
- bidra till ökad självkännedom och självinsikt
Vill du erbjuda en praoplats eller få information om prao? Öppnas i nytt fönster.
Information via SYV och vägledande aktiviteter
För att skapa likvärdighet på alla kommunala grundskolor har studie- och yrkesvägledarna ett gemensamt arbetssätt för vägledning.
Arbetet sker utifrån ett gemensamt årshjul där eleverna får information samt vidgade perspektiv om sina möjligheter inför framtiden. Detta sker genom lektioner, gruppvägledning och individuella samtal under högstadietiden.
Externa aktörer
För att stärka elevernas valkompetens arbetar Sundsvalls kommun med flera olika externa aktörer. Samarbetet sker i olika årskurser i undervisningen som är kopplat till yrken och utbildning.
Kontakt
Nina Svenman
Samordnare skola och arbetsliv
-
Telefon:
-
E-post:
Katarina Nilsson
Processledare
-
Telefon:
-
E-post: