Äntligen - Stort grattis till årets kultur- och idrottsstipendiater
Årets kultur- och idrottsstipendiater samt 2024-års Lars Ahlin stipendiat är nu utsedda av kultur- och fritidsnämnden.
– Det är alltid lika roligt att få vara med och stötta våra många idrotts- och kulturtalanger genom kommunens stipendier och hedersomnämnanden. Vi har en stor bredd inom både idrott och kultur och det är något som alla Sundsvallsbor kan vara stolta över. Det är viktigt att vi tar hand om våra talanger och föreningsledare. Vi får aldrig ta dem för givna, säger Niklas Evaldsson (V), kultur- och fritidsnämndens ordförande.
Presentation av årets kultur- och idrottsstipendiater finns under respektive flik.
För utbildning och stöd till främst unga, lovande förmågor inom kulturområdet.
Carl Krantz
Carl genomförde en utbildning i musikproduktion i Lillehammer 2018/2019 (LIMPI). Efter avslutade studier har han fokuserat 100% på att skapa musik och producera. Ett stipendium skulle hjälpa Carl att nå ut med sin musik, mastra och mixa sin musik för släpp, men även ge möjlighet att arbeta tillsammans med sin samarbetspartner som befinner sig i Norge.
Carl tilldelas kulturstipendium om 14 000 kronor för att kunna utvecklas som musiker och nå ut med sin musik.
Amalie Stalheim
Amalie bor i Sundsvall sedan 2022, hon är född i Bergen i en musikerfamilj. Hon är klassisk cellist, solist och har vunnit ”Det svenska Solistpriset” 2018. Amalie turnerar som solist och kammarmusiker i Sverige, Norden och Europa. Hon spelar regelbundet med de största professionella symfoniorkestrarna i Norden och blir inbjuden till kammarmusikfestivaler i hela Europa. Amalie har tagit initiativ till och beställt fem nya cellokonserter från de främsta tonsättarna i dag. Cellokonserterna kommer hon att uruppföra och spela in på skivor den kommande säsongen
Amalie tilldelas kulturstipendium om 14 000 kronor för att utveckla sin musikkarriär.
Martina Olsén
Martina är en multidisciplinär konstnär med stort intresse för sociala frågor och historia, med planer på att söka en Master inom visuell kommunikation våren 2024, samt ambitioner om att efter examen bedriva konstnärlig forskning kring icke-verbal kommunikation. Hon är född och uppvuxen i Sundsvall. För närvarande jobbar hon med ett antal interaktiva visuella noveller kring nostalgi, varav en handlar om naturreservatet Klampenborg. Stipendiet kommer att användas till en ateljéplats, mjukvara och material till kommande ansökningar till projekt och utställningar. Stipendiet kan också ge fler kontakter i Sundsvall, då hon önskar involvera sig i Sundsvalls kulturliv.
Martina tilldelas kulturstipendium om 14 000 kronor för att utvecklas som konstnär
Kerstin och Bo Ring
De två tilldelas hedersomnämnande för sitt arbete kring Svartviksdagarna. Svartviksdagarna hålls sista helgen i augusti varje år. En folkfest för hela familjen med historiskt tema. Här finns musik, utställningar, loppis, ansiktsmålning, guidningar och upplevelser av alla de slag. Bo och Kerstin har visat ett stort engagemang i Svartviksdagarna under alla år och visat ett professionellt värdskap. Festivalen har bidragit till att öka Sundsvalls attraktionskraft och hålla berättelsen om sågverksepoken levande.
Kerstin och Bo Ring tilldelas Sundsvalls kommuns hedersomnämnande 2023 med en symbolisk gåva för sitt arbete kring Svartviksdagarna.
Föreningen Svartviksspelet
Föreningen har under sina 30 år av verksamhet visat engagemang och samhällsansvar som förtjänar att uppmärksammas. Föreningen Svartviksspelet har genom åren framfört ett brett spektrum av teaterpjäser som har berört, underhållit och inspirerat publiken. Deras hängivenhet till teatern har inte bara berikat kulturutbudet i Sundsvall, utan också skapat möjligheter för människor att växa. I år har föreningen även startat verksamhet med barnträning inom skådespeleri, som stärker förutsättningarna för återväxt inom föreningen, gemenskap mellan generationer och intresset för teater.
Föreningen Svartviksspelet tilldelas Sundsvalls kommuns hedersomnämnande 2023 med en symbolisk gåva för deras bidrag till kulturen i Sundsvall.
Olga Ördell
Olga har sedan hon var 16 år planerat och arrangerat konvent för unga Harry Potterälskare. Sommaren 2021 startade hon Kulturföreningen Nimbus. Sommaren 2022 och 2023 genomfördes konventen för unga med särskilt fokus på att skapa ett tryggt rum för unga personer oavsett könsidentitet eller sexuell läggning. Olga har arbetat hårt och byggt upp Kulturföreningen Nimbus som arrangerat konventen. Nimbus driver även en digital mötesplats för unga där styrelsen i nimbus tar stort ansvar för att det är en trygg digital värld. Konventen som varit i Sundsvall har också lockat till sig unga från hela Sverige samt väckt lusten att arrangera hos fler deltagare.
Olga Ördell tilldelas Sundsvalls kommuns hedersomnämnande 2023 med en symbolisk gåva för sitt kulturengagemang.
EFS-föreningen i Sundsvall
”Det finns så mycket som är oberättat. Historia, minnen och erfarenheter som försvinner om inte de fångas upp och delas. Så inleder EFS-föreningen sin planerade skrift om kyrkans historia. Personliga minnen blandas med fakta och ny historia skrivs. En förenings historik går att berätta också utan att det är jubileumsår. Det viktiga är att berätta och att sedan dokumentera det som berättats.
Verksamheten vid EFS-kyrkan i Sundsvall började i mitten av seklet då människor inspirerades av väckelserörelsen och startade ett arbete med bland andra sjömännen i fokus. De organiserade sig i föreningsform, där både män och kvinnor var drivande, och engagerade sig för utsatta människor i Sundsvall. Ett kapell byggdes med sittplatser för 400 personer, men även läsrum och härbärge. I branden 1888 lades kapellet i ruiner, men ett nytt byggde byggdes ganska omgående på Köpmangatan 2 - Sjömanskapellet, det som bytte namn till Lutherska kapellet och numera heter EFS-kyrkan.
Skriften har tagits fram i studiecirkelform av ett tiotal personer som har letat i arkiv, samlat bilder, berättelser och minnen. EFS-kyrkan i Sundsvall drivs av en EFS-förening med ca 150 medlemmar.
EFS-föreningen i Sundsvall tilldelas 25 000 för sitt arbete med skriften Från Sjömanskapell till EFS-kyrka.
Sundsvalls Frimärks- och Vykortsklubb
Klubben bildades 1912 och dess långa historia dokumenteras nu med hjälp av protokoll, tidningsurklipp och övrig dokumentation. Till historiken hör också flera artiklar av lokalhistorisk karaktär som exempelvis - Sundsvallsbranden 1888 med fokus på hur postens uppdrag hanterades samt Spårvagnslinjernas ändstationer kopplat till herrgårdar som låg i dess närhet.
Sundsvalls Frimärks- och vykortsklubb har sökt stipendium för flera planerade skrifter men stipendiet är riktat till en skrift om föreningens 110-åriga historia med artiklar av lokalhistorisk karaktär.
Sundsvalls Frimärks- och Vykortsklubb tilldelas 25 000 för en skrift om föreningens 110-åriga historia med artiklar av lokalhistorisk karaktär.
Tilldelas för insatser inom idrotten.
William Ekeroth
William flyttade från Karlstad upp till Sundsvall för att gå på NIU brottningsgymnasium och brottas nu för Sundsvalls AIK (SAIK). Under julen 2021 drabbades William av en kraftig infektion och sepsis och fick tillbringa lång tid på sjukhuset. Vägen till återhämtning var lång, men med hängivenhet, pannben och stöd av tränare, vänner och lärare så var han tillbaka på tävlingsmattan igen under 2022. Under 2022 kammade William hem guldet både i junior SM och Nordiska Mästerskapen, samt en 5:e plats på ungdoms EM.
Under 2023 har framgångarna fortsatt och William har tagit flera medaljer både i Sverige och utomlands då han tävlat för SAIK och landslaget. Han blev återigen svensk mästare 2023 och tog även ett silver på senior SM 2023.
William Ekeroth får Sundsvalls kommuns idrottsstipendium 2023 på 10 000 kr som stöd till fortsatt utveckling.
Astrid Hedin
Astrid är född och uppvuxen i Sundsvall och går nu första året på Åre skidgymnasium. Hon har under sina ungdomsår inom den alpina skidåkningen visat en stor träningsvilja och glädje till sporten. Detta har också gett fina resultat och de två senaste säsongerna har hon vunnit i princip allt som går att vinna, med bland annat guld i tre av fyra discipliner på Ungdoms SM (USM) 2022 och i samtliga fyra discipliner, Slalom, storslalom, Super-G och störtlopp, på USM 2023 som höjdpunkt.
Astrid hjälper gärna till och stöttar i de yngre grupperna vilket är väldigt uppskattat. Hon är en ung förebild i såväl klubben, regionen som nationellt.
Astrid Hedin får Sundsvalls kommuns idrottsstipendium 2023 på 10 000 kr som stöd till fortsatt utveckling.
Signe Feil
Signe har sprungit för Sundsvalls OK (SOK) sedan hon började orientera och är nu en del av SOK:s elitverksamhet, där hon har valt att satsa på mountainbikeorientering. Hon har valt att stanna i Sundsvall under gymnasietiden och är i högsta grad delaktig i sin träningsplanering och genomförandet av den, hon tar ett stort ansvar för sin utveckling. Trots de förutsättningar som finns här i norr med snö fram till april är Signe är en av Sveriges främsta mountainbikeorienterare.
Hon tog en bronsmedalj på sin första start i ett europeiskt mästerskap och strax därefter tog hon ett guld på både medeldistansen och masstarten på Junior-SM. Hennes framgångar på Ungdoms EM och på SM ledde till att hon blev uttagen till Junior VM i Tjeckien, där hon knep ett silver på sprintdistansen, samt ett silver till stafettlaget.
Signe Feil får Sundsvalls kommuns idrottsstipendium 2023 på 10 000 kr som stöd till fortsatt utveckling.
Sundsvall sportkarate
Det som utmärker Sundsvalls Sportkarate är deras mycket breda verksamhet som ständigt uppmuntrar till varje medlems individuella utveckling. Från barn till äldre och från motion till elit kan alla vara med och utvecklas på sin nivå och efter sina egna förutsättningar. Alla är välkomna och de visar alltid stor respekt mellan varandra oavsett vem man är och var man kommer ifrån. Att alla får en plats och sammanhang i föreningen är något som höjer alla medlemmarna och i förlängningen skapar en positiv effekt i övriga livet. Föreningen uppmuntrar även till annan typ av träning och är noga med att poängtera att skolan går i första hand.
Avgiften är låg i syfte att alla ska ha möjlighet att delta och en stor del går tillbaka till medlemmarna genom olika aktiviteter och utrustning. Föreningen satsar även mycket på att utveckla nya unga ledare. Förutom breddidrotten bedriver föreningen även en framgångsrik tävlingsverksamhet för de medlemmar som vill tävla, anordnar läger och prova-på-tävlingar för aktiva. Genom åren har föreningen lett flera medlemmar till svenska landslaget.
Sundsvalls Sportkarate lyckas på ett mycket bra sätt att skapa lagkänsla i en individuell idrott.
Sundsvalls Sportkarate tilldelas Sundsvalls kommuns Hedersomnämnande 2023 med en symbolisk gåva, värde 5000 kronor.
Johan Lindén
Johan är 19 år och har tidigare varit en aktiv skidåkare i Selånger skid- och orienteringsklubb. Med sin erfarenhet är han en stor tillgång i ledarteamet. De senaste tre säsongerna har han varit engagerad som ledare i föreningens skidskola för de yngsta barnen, 6–7 år. Med stor entusiasm och glädje har han tagit sig an uppgiften och är oerhört populär och omtyckt av barnen i skidskolan.
Förutom att vara aktiv som ledare bidrar Johan också till föreningen genom att agera speaker på föreningens arrangemang som Sankt Olofsrännet, klubbmästerskap och orienteringsarrangemang. Han är en förebild och en väldigt viktig tillgång inom föreningen.
Selånger skid- och orienteringsklubb vill uppmuntra Johan att fortsätta sin bana inom ideellt ledarskap och visa sin uppskattning för hans fina insatser.
Johan Lindén tilldelas Sundsvalls kommuns utmärkelse Ledare för unga 2023 med en symbolisk gåva, värde 5000 kronor.
Stipendiet utdelas vartannat år till författare vilkas verk har frändskap med Lars Ahlins diktning eller till författare med klar anknytning till Sundsvallsområdet. Stipendiet kan även utdelas till stöd för forskning kring Lars Ahlins liv och diktning.
Pija Lindenbaum
Pija Lindenbaum tilldelas 2024 års Lars Ahlin stipendium för att hon i Ahlins anda skildrar barnets perspektiv med stor integritet och med underfundig och absurd humor.
Pija Lindenbaum tilldelas en prissumma motsvarande 50 000 kr samt en medaljong utarbetad av Ulf Linde.
Mer information om stipendium och hedersomnämnande
Information om stipendier att söka inom kultur och idrott finns på sundsvall.se/fonder-stipendier-utmarkelser
Utdelning av kultur- och idrottsstipendier
- Ceremonin kommer att äga rum vid en ceremoni den 14 december 17.30 i Kulturmagasinet, Sundsvall.
- Ceremonin för Lars Ahlins stipendium kommer att äga rum den 20 april 2024 på Lars Ahlins torg i Kulturmagasinet, Sundsvall.
Ceremonierna är öppna offentliga arrangemang. Vi kommer fotografera under utdelningen och bilderna kan komma att publiceras på exempelvis Sundsvalls kommuns hemsida och sociala medier. Vill du veta mer om hur Sundsvalls kommun hanterar dina personuppgifter kan du läsa på sundsvall.se/personuppgifter
Kontakt
Kultur- och fritidsnämnden
Niklas Evaldsson (V), ordförande kultur-och fritidsnämnden
Telefon: 073-866 52 88, e-post: niklas.evaldsson@sundsvall.se
Kulturstipendium
Carina Möllerberg, kultursekreterare Sundsvalls museum
Telefon: 070-340 90 78, e-post: carina.mollerberg@sundsvall.se
Stipendium för framställning av litteratur och media med lokalhistoriskt innehåll
Lena Nygren, enhetschef Sundsvalls museum
Telefon: 070-665 09 66, e-post: lena.nygren@sundsvall.se
Idrottsstipendium
Emelie Isolehto Beijer, handläggare Föreningsbyrån
Telefon: 060-19 15 55, e-post: emelie.isolehto.beijer@sundsvall.se
Lars Ahlin-stipendiet
Ulf Johansson, Sundsvalls stadsbibliotek
Telefon: 060-19 18 46, e-post: ulf.lk.johansson@sundsvall.se