Frågor och svar om skolplacering
Här kan du förhoppningsvis hitta svar på dina frågor om att önska skola och skolplacering. Funderar du på något och saknar svar kontakta oss.
Hör mitt barn till någon speciell skola?
I den nya modellen för skolplacering finns det inte längre några så kallade hänvisningsskolor. Alltså inga närliggande skolor där barnen automatiskt ges plats.
Däremot har alla barn så kallade skolskjutsskolor. En skolskjutsskola är den närmaste kommunala skolan med aktuell årskurs för eleven, sett från barnets folkbokföringsadress.
Vad händer om jag inte önskar skola?
Om vårdnadshavare inte önskar skola betraktar kommunen det som att ni i första hand har önskat ert barns skolskjutsskola och därefter de geografiskt närmsta skolorna, utifrån barnets folkbokföringsadress. Placeringen blir på den av dessa med ledig plats.
Kan vi ange särskilda skäl för placering på en viss skola?
Elever med särskilda skäl som ska gå på anpassad grundskola hanteras i en egen process.
Anpassade grundskolor Länk till annan webbplats.
Behöver jag söka anpassad grundskola för mitt barn?
Nej, om ditt barn går i en anpassad skola behöver du inte göra ett eget skolval i Önska skola.
Behöver jag ansöka om fritidshemsplats för mitt barn?
Ja, men du kan ansöka om fritidshemsplats först när ditt barn fått sin skolplacering bekräftad.
Finns det plats i fritidshem för alla?
Ja, kommunen erbjuder plats i fritidshem när behov av plats finns.
Kan mitt barn få börja förskoleklass ett år tidigare?
Ja, det finns en möjlighet om barnets vårdnadshavare önskar detta. Det är däremot ingen rättighet utan sker i dialog mellan vårdnadshavare, rektor på förskolan och rektor på skolan utifrån barnets bästa och i mån av plats.
Hur fungerar det att ansöka till Sundsvalls Montessoriskola?
Sundsvalls Montessoriskola har en särskild pedagogisk inriktning och andra urvalsprinciper än de övriga kommunala grundskolorna.
Du ansöker i samma e-tjänst som för de övriga kommunala grundskolorna men enligt andra turordningsregler.
Behöver jag ansöka om skola för ett barn som nu går i årskurs 6 på Sundsvalls Montessoriskola och ska börja i årskurs 7 på samma skola?
Nej. Sundsvalls Montessoriskola är en F-9-skola. Eftersom årskurs 7 finns på skolan där barnet går nu behöver du alltså inte ansöka om skolplacering igen.
Vår son fyller 4 år i januari 2025, kan vi redan nu ansöka till Sundsvalls Montessoriskola?
Nej, ni kan inte söka till förskoleklass förrän terminen innan barnet ska börja förskoleklass, eftersom det inte finns något kösystem till kommunala skolor.
Vilka urvalsprinciper har Sundsvalls Montessoriskola?
Följande turordningsregler gäller om skolan blir full (utöver att ditt barn ska vara folkbokfört i Sundsvalls kommun när du ansöker):
Vid urvalet till förskoleklass-årskurs 6 är turordningen:
- Bor närmare än två kilometer från Sundsvalls Montessoriskola, men längre än två kilometer från annan kommunal skola.
- Syskonförtur det läsår ansökan avser (har äldre syskon i förskoleklass till årskurs 3).
- Montessoribakgrund med tre år på montessoriförskola.
- Lottning.
Vid urvalet till årskurs 7-9 är turordningen:
- Bor närmare än tre kilometer från Sundsvalls Montessoriskola, men längre än tre kilometer från annan kommunal skola.
- Lottning.
Varför är närhetsprincipen turordningsprincip 1?
Alla barn har rätt till en skola nära hemmet. Det måste vara den första urvalsprincipen för kommunala skolor. Enligt skollagen ska en elev placeras vid den av kommunens skolor där elevens vårdnadshavare önskar att eleven ska gå. Om den önskade skolplaceringen medför att en annan elevs berättigade krav på placering vid en skola nära hemmet åsidosätts, ska kommunen placera eleven vid en annan skola.
I de av Barn- och utbildningsnämndens beslutade principer för införande av aktivt önskemål om skolplacering definieras en skola nära hemmet som en skola inom 2 kilometer för elev i årskurs F-6 och 3 kilometer för en elev i årskurs 7-9. Utifrån det beslutades att detta även ska gälla för elever som söker Sundsvalls Montessoriskola (BUN-2023-00261-8).
Vilken typ av väg handlar de 2 eller 3 kilometrarna om?
Vägen avser så kallad "farbar väg", det vill säga den kortaste kombinerade gång-, cykel- och/eller bilväg eleven har mellan bostaden och skolan. Det handlar alltså inte om fågelvägen.
Varför använder ni definitionen farbar väg och inte fågelvägen?
Sundsvalls kommun använder alltid begreppet "farbar väg" och inte fågelvägen när det handlar om elevers avstånd till skolor. Elever måste ha möjlighet att kunna ta sig till skolan längs den tänkta vägen.
Är det omöjligt för mitt barn att få plats om vi bor nära Sundsvalls Montessoriskola, uppfyller turordningsprinciperna om syskonförtur och montessoribakgrund, men har närmare till en annan kommunal grundskola?
Nej, det är inte omöjligt utan går att komma in, om inte skolan blir full av de som uppfyller turordningsprincip 1 (bor närmare än två kilometer från Sundsvalls Montessoriskola, men längre än två kilometer från annan kommunal skola.)
Uppfyller mitt barn turordningsregel 1 om barnet bor 1,4 kilometer från Sundsvalls Montessoriskola men endast 1 kilometer från annan kommunal skola?
Om Sundsvalls Montessoriskola blir full träder turordningsreglerna in. Eftersom barnet har enbart en kilometer till annan kommunal skola kommer barnet inte att uppfylla turordningsregel 1.
Om man tackar ja till en friskola, kan man samtidigt ansöka om plats och senare också tacka ja till Sundsvalls Montessoriskola?
Eftersom friskolorna tilldelar platser tidigare än de kommunala skolorna får du svar på om ert barn fått plats på friskola i tid för att veta om du ska ansöka till en kommunal skola (Sundsvalls Montessoriskola) under januari.
Behöver jag ansöka till årskurs 7 om högstadiet finns på den skola där mitt barn går nu?
Nej, du behöver inte ansöka inför höstterminen 2025 om årskurs 7 finns på den skola där ditt barn går nu.
Om du och ditt barn vill byta skola inför årskurs 7 kan du ansöka om det under någon av bytesperioderna.
Hur många önskemål kan vi göra?
Du kommer att kunna önska flera skolor för ditt barn. Vissa skolor har fler önskemål än det finns platser och kan inte ta emot alla som önskar skolan.
Om ditt barn inte kan placeras på något av önskemålen kommer kommunen att placera barnet på närmaste kommunala skola med ledig plats.
Varför behöver jag rangordna flera skolor i ansökan?
En del skolor får fler sökande än vad det finns platser, vilket betyder att alla sökande inte kommer att kunna få sitt förstahandsval. Därför behöver du välja flera alternativ och rangordna dem.
Måste jag ha e-legitimation för att logga in i e-tjänsten?
Att logga in i e-tjänsten kräver Bank-id.
Kan jag få hjälp att önska skola i e-tjänsten?
Ja, du kan få personlig hjälp där utbildade ombud kan göra valet åt dig. Då behöver du inte ha Bank-id men komma ihåg att ta med dig en giltig id-handling.
Du kan även få hjälp på följande ställen
- Kulturmagasinet, Packhusgatan 4, 852 31 Sundsvall, 060-19 18 00
- Kommunreception, Norrmalmsgatan 4 851 85 Sundsvalll, 060-19 10 00
- Skoladministratör på barnets skola
- Brobyggare
Måste båda vårdnadshavarna gå in i e-tjänsten?
Om barnet har två vårdnadshavare måste båda gå in i e-tjänsten. Den första vårdnadshavaren önskar skolor och den andra loggar in på nytt med sitt eget Bank-id och godkänner ansökan.
Kan den ena vårdnadshavaren välja skola utan att den andra vet om det?
Ansökan görs av den ena vårdnadshavaren, men för att ansökan ska registreras krävs att den andra vårdnadshavaren (om barnet har två vårdnadshavare) också loggar in för att bekräfta valet.
Vad händer om vårdnadshavarna inte är överens om önskemålen eller om bara den ena har gjort ett önskemål?
Båda vårdnadshavarna måste vara överens om önskemålen för att de ska vara giltiga.
Om bara en vårdnadshavare går in i e-tjänsten eller om vårdnadshavarna inte är eniga kommer önskemålen som har lämnats att anses ogiltig. Kommunen kommer att hantera det som att inga önskemål har gjorts alls.
Då placerar kommunen barnet på närmaste kommunala skola med ledig plats.
Kan vi ändra vårt önskemål när vi har bekräftat det i e-tjänsten?
Ja. Ändringar kan göras under hela perioden e-tjänsten är öppen.
Vad händer om vi ångrar oss efter att e-tjänsten har stängt?
Ni kan inte göra några ändringar av era önskemål efter att e-tjänsten har stängt. Om ni inte är nöjda med skolplaceringen får ni i stället ansöka om byte av grundskola längre fram under våren.
Det går inte att logga in på e-tjänsten. Hur gör jag?
Avsluta din webbläsare och försök igen eller prova en annan webbläsare.
Spelar det någon roll när vi gör våra önskemål?
Ni kan lämna önskemålen under hela perioden e-tjänsten är öppen. Önskemålen behandlas först efter att e-tjänsten har stängt och inte i turordning utifrån när de har registrerats.
Om ni önskar en fristående skola, kontrollera om de har egna regler för antagning och tidpunkter för önskemål.
Vad händer om vi har missat sista datum för önskemål om skola?
Ni kan bara göra era önskemål under perioden e-tjänsten är öppen.
Om ditt barn inte kan placeras på något av önskemålen kommer kommunen att placera barnet på närmaste kommunala skola med ledig plats.
Vad händer om vi inte önskar flera skolor?
Om ni bara önskar en skola finns det inga garantier att ert barn får plats på den. Ju fler skolor ni rangordnar, desto större chans har ni att få placering på någon av dessa. Om ni bara önskar en skola finns inga garantier på att ni får plats på den.
Om den skola ni har önskat blir full kommer kommunen att placera ert barn på närmaste kommunala skola med ledig plats.
Vad händer om mitt barn inte får plats på någon av de sökta skolorna?
Då det kan hända att skolor får fler sökande än vad det finns platser kan vi inte garantera plats. När det är fler sökande än platser på en skola gör vi ett urval utifrån i första hand relativ närhet och i andra hand syskonförtur.
Om ditt barn inte kommer in på sitt förstahandsval placeras barnet på den skola som sökts i andra hand. Har inte heller den skolan plats blir det skolan som sökts i tredje hand och så vidare.
Om ni inte blir erbjudna plats på någon av de skolor ni sökt blir ditt barn placerat på en kommunal skola som har ledig plats nära hemmet.
Ska vi tacka ja eller nej till placeringen vårt barn har fått?
Beslutet om skolplacering är inget erbjudande det går att tacka ja eller nej till. Om ni har fått en placering ni inte är nöjda med får ni i stället ansöka om byte av grundskola. I beslutet om skolplacering kommer det även att framgå hur ni kan överklaga beslutet.
Tillämpas syskonförtur i Sundsvall?
Sundsvalls kommun använder syskonförtur som urvalsprincip nummer två. Den första urvalsprincipen är relativ närhet.
Vilken skola kommer vårt barn att placeras på?
Sundsvalls kommun utgår i första hand från vårdnadshavares önskemål. Om flera har önskat en kommunal skola än vad skolan kan ta emot kommer ett urval göras utifrån:
1. Relativ närhet
Relativ närhet är skillnaden i farbar väg till den önskade skolan jämfört med avståndet till närmast alternativa skola. Om två elever har sökt till samma skola och bara en av dem kan få en plats, är det eleven som har högst relativ närhet som har rätt till platsen.
2. Syskonförtur (förskoleklass till och med årskurs 3)
Barn som är folkbokförda på samma adress har syskonförtur, oavsett vem som är vårdnadshavare. Syskonförtur gäller från förskoleklass till och med årskurs 3 det läsår och den skola som ansökan avser.
Om de skolor ni har önskat blir fulla kommer kommunen att placera er på närmaste kommunala skola med ledig plats.
Vad betyder "alternativ skola"?
Den alternativa skolan är den skolan som är närmast barnets folkbokföringsadress i relation till den närmaste skolan.
Hur räknas relativ närhet ut?
Relativ närhet räknas mot den närmaste alternativa skolan oavsett om en familj valt den eller inte. För att räkna ut det relativa avståndet till den närmaste skolan tar du avståndet till skolan och jämför det med avståndet till den näst närmaste skolan.
Om du räknar ut det relativa avståndet till någon annan skola än den närmaste skolan tar du avståndet till skolan och jämför med avståndet till den närmaste skolan.
Kan jag "taktiksöka" och påverka den relativa närheten på något sätt?
Du kan inte påverka den relativa närheten genom att välja vissa skolor eller ranka dem i en annan ordning. Rangordna skolorna i den ordning du vill ha dem och önska inte en skola du inte vill att barnet ska gå på.
Vi är två vårdnadshavare som bor på olika adresser. Vilken adress utgår ni ifrån när ni räknar ut relativ närhet?
Vi utgår från elevens folkbokföringsadress när vi beräknar relativ närhet.
Varför hamnar mitt barn i en annan skola än sina kamrater?
Placeringen görs i första hand utifrån vårdnadshavarens önskemål. Om fler har önskat en skola än vad skolan har plats för görs ett urval utifrån i första hand relativ närhet, i andra hand syskonförtur.
Vilken skola barnet tidigare har gått på är inte en urvalsprincip.
När får vårt barn träffa sin nya klass och var hittar vi den informationen?
Ni får information från ert barns blivande skola.
Får mitt barn skolskjuts till skolan hen väljer?
Som grundregel får eleven bara skolskjuts om hen går på sin skolskjutsskola. Rätten till skolskjuts är villkorad och beror bland annat på hur långt eleven har till sin närmaste kommunala skola (skolskjutsskola).
Om eleven bor inom avståndsgränsen till en kommunal skola men väljer att söka till en annan skola i skolvalet har hen inte rätt till skolskjuts, även om den självvalda skolan ligger långt bort.
Vad är en skolskjutsskola?
Alla elever har en så kallad skolskjutsskola. Det är den kommunala skola där eleven placeras om vårdnadshavarna inte önskar skola.
Vilken är mitt barns skolskjutsskola?
Skriv in barnets hemadress (folkbokföringsadress) i sökfältet för att se vilket upptagningsområde och därmed vilken skolskjutsskola ditt barn tillhör.
Har man en garanterad plats på sin skolskjutsskola?
Nej, det är kommunens regelverk och riktlinjer för placering som gäller.
På sidan Skolskjuts kan du läsa mer om regler och avståndskriterier, samt ta reda på vilken som är er skolskjutsskola.
Hur ansöker vi till en fristående skola?
Läs mer på den fristående skolans webbplats om vad som gäller.
Kostar det något att gå i en fristående skola?
Nej, skolan är alltid kostnadsfri, oavsett om du väljer en kommunal eller en fristående skola.
Kan vi få skolskjuts om vi väljer en fristående skola?
När ni inte går på er skolskjutsskola har ni rätt till ett busskort om ni uppfyller avståndskriterierna mellan barnets folkbokföringsadress och skolan.
- Elev i förskoleklass till och med årskurs 3 får skolskjuts om det är minst två kilometer mellan hem och skola.
- Elev i årskurs 4 till och med årskurs 9 får skolskjuts om det är minst tre kilometer mellan hem och skola.
Kontakt
Grundskola Sundsvalls kommun
-
E-post: