Eget dricksvatten
Om du inte har kommunalt vatten måste du ordna vatten på annat sätt. Det vanligaste är att man har en borrad brunn eller en grävd brunn.
Här kan du som producerar eget dricksvatten läsa hur du tar vattenprover och vad som kan göras för att förbättra vattenkvaliteten. Miljökontoret vill gärna ha kopior på analysresultaten för att få en bättre bild på vattenkvaliteten i kommunen. Registrera också gärna din brunn i det nationella brunnsregistret.
Lukt och smak kan avslöja ett sämre dricksvatten, men det räcker inte alltid för att säkerställa att vattnet är säkert. Det krävs provtagning och analys av både mikrobiologiska och kemiska parametrar.
Livsmedelsverket rekommenderar analys minst vart tredje år om brunnen förser en eller två familjer med vatten, och en gång per år om brunnen förser tre eller fler hushåll med vatten.
Proverna visar om vattnet innehåller mikroorganismer och kemiska ämnen som inte bör vara där, men som inte alltid utgör en direkt hälsofara. Proverna kan även visa om vattnet kan missfärga tvätt, särskilt vittvätt, eller om det riskerar att sätta igen dricksvattenledningar i huset.
Det finns stöd för bedömning, men ingen lagstiftning som reglerar kvaliteten för eget dricksvatten.
Grundvattennivå och nederbörd är vanliga orsaker till variation i dricksvattenkvaliteten. Det är därför viktigt att kontinuerligt ta prover för att se vad som är brunnens normala vatten och vad som är normala eller onormala variationer. Detta har betydelse för om desinfektion eller om filter behöver installeras.
Utrustning för analys av dricksvatten kan beställas från flera olika företag (Miljökontoret tar inte emot och analyserar vattenprover). Miljökontoret lyfter inte fram enskilda företag, men det är lämpligt om laboratoriet är ackrediterat för den aktuella analysen.
Vilka parametrar som bör analyseras kan skilja från brunn till brunn. Miljökontoret rekommenderar att både mikrobiella och kemiska parametrar analyseras samtidigt.
Vanligtvis finns färdiga analyspaket som ofta anpassade till Livsmedelsverkets rekommendationer. Utifrån tidigare resultat kan det också finnas behov att undersöka andra specifika parametrar, exempelvis radon.
Laboratoriet brukar skicka kylväska, flaskor och isklampar till fastighetsägaren tillsammans med instruktioner för hur provet ska tas och skickas in. Följ instruktionerna, vid frågor kontakta företaget.
Resultatet ser olika ut beroende på vilka parametrar som analyserats.
Laboratoriet bör bedöma om provet är:
- Tjänligt
- Tjänligt med anmärkning
- Otjänligt.
Resultatet tjänligt med anmärkning eller otjänligt betyder att dricksvattnets kvalitet behöver ses över, exempelvis genom att utreda orsaken till kvalitetsförsämringen. Miljökontoret rekommenderar att fastighetsägare vidtar åtgärder om dricksvattnet inte är tjänligt.
Kontakta en fackman för eventuell felsökning och/eller åtgärdsförslag.
Informationen om eget dricksvatten är en del i miljökontorets projekt Vatten i världsklass, som ska resultera i sammanställning av analysdata från dricksvattenbrunnar i Sundsvalls kommun.
Men för att kunna dra säkra slutsatser behöver mer analysdata samlas in. Skicka in dina analysresultat till miljökontoret, eller ännu hellre, låt laboratoriet skicka en kopia.
Analysresultaten används för att skapa en överblicksbild över vattenkvaliteten i kommunen. Något som kan ge bättre underlag för framtida utbyggnad av det kommunala dricksvattennätet.
Ett sämre dricksvatten går att få bättre. Valet av metod och utrustning kan variera mycket och kan endast avgöras utifrån specifika behov. Det är en fördel om flera dricksvattenprover finns som underlag, så att du kan välja rätt teknik och utrustning för att kunna avhjälpa kvalitetsbristen.
En bra checklista från Livsmedelsverket vid inköp av till exempel filter är:
- Begär in skriftliga offerter från flera olika företag
- Begär referenser från filterleverantören
- Begär funktionsgaranti på åtgärden. En funktionsgaranti ska säkerställa att filtret löser ditt ursprungliga problem med dricksvattnets kvalitet och inte skapar andra problem som mikrobiologisk aktivitet eller korrosion
- Följ upp den installerade vattenreningen genom att ta prov på dricksvattnet en period efter det att vattenreningen installerats.
Livsmedelsverket har gett ut råd för hur en brunn kan skyddas och vad som kan vara bra att tänka på. Se länkarna nedan för mer information.
För att ytterligare skydda dricksvattnet kan varje fastighetsägare registrera brunnen i det nationella Brunnsarkivet. Fördelarna är flera. Andra som vill borra efter vatten eller värme/energi i området har möjlighet att ta hänsyn till brunnen. Kommunen kan också ta hänsyn vid framtagande av översiktsplaner, detaljplaner och andra förändringar. En registrering ökar också chanserna för räddningstjänsten att skydda brunnen om en miljöolycka inträffar.
Att registrera brunnen och lämna information om dess kvalitet och kvantitet bidrar också till bättre kunskap om tillgången och kvaliteten på grundvattnet i olika områden i kommunen. Detta är ett viktigt planeringsunderlag för VA-utbyggnad och framtida behov av dricksvatten.
Här registrerar du in din brunn. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Torka och sjunkande grundvattennivåer kan göra att brunnar sinar. Det kan också innebära att dricksvattnets smak, lukt och färg förändras.
Kontrollera tillgången och anpassa uttaget av dricksvatten därefter.
Att fylla på en sinad brunn brukar inte vara en hållbar lösning i längden. Om grundvattennivån har sjunkit och marken är torr kommer inte brunnen inte återfyllas. Det kan tyvärr innebära att en ny brunn kan behöva installeras.
Livsmedelverkets råd till brunnsägare vid torka. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Det finns dels rekommendationer dels lagstiftning för eget dricksvatten. Här kan de se vad som gäller för din brunn.
Rekommendationer
Om en brunn inte försörjer fler än 50 personer, producerar mer än 10 kubikmeter vatten per dygn eller sker inom en offentlig eller del av en kommersiell verksamhet, finns endast rekommendationer. Miljökontoret ger gärna stöd med rekommendationerna och med att läsa och tolka analysresultat.
Lagstiftning
Miljökontoret har ett kontrollansvar för dricksvattenanläggningar som försörjer fler än 50 personer eller producerar mer än 10 kubikmeter vatten per dygn.
Kontrollansvaret sträcker sig också till offentliga och del av kommersiella verksamheter. Det omfattar då det kommunala dricksvattnet, men ibland även fastighetsägare som har en egen brunn samt hyr ut bostäder där dricksvatten ingår.
Anläggningarna ska registreras hos miljökontoret och måste uppfylla vissa lagstiftningskrav. Miljökontoret hjälper gärna till med registreringen.
Kontakt
Miljökontoret
Telefon: 060-19 11 90
E-post: miljonamnden@sundsvall.se
Adress: Sundsvalls kommun, 851 85 Sundsvall
Mina sidor och e-tjänster
Logga in för att följa upp dina ärenden och ta del av de e-tjänster som Sundsvalls kommun har att erbjuda. Du loggar in med e-legitimation i form av bank-id eller mobilt bank-id. Om du saknar e-legitimation kan du beställa det via din bank eller Skatteverket.
Om e-legitimation, Skatteverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
E-tjänster för Bygga, bo och miljö
- Anmäl misstänkt matförgiftning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Anmäla bostäder för registrering eller beställa utdrag från lägenhetsregistret Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Anmälan - Attefallsåtgärd Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Anmälan - eldstad/rökkanal Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Anmälan - installation eller ändring Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Anmälan av kontrollansvarig Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Anmälan kyltorn Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Anmälan om värmepump Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansök om vägbidrag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan - förhandsbesked Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan - strandskyddsdispens Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan om egensotning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan om tillstånd för explosiv vara Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan/anmälan eget avlopp Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Beställa kartutdrag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Beställa nybyggnadskarta Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Beställning av gränsvisning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Beställning av lantmäteriuppdrag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Boka tid med en bygglovhandläggare Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Bygg- och exploateringskartan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Bygglov - komplementbyggnad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Bygglov - ny byggnad eller anläggning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Bygglov - plank eller mur Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Bygglov - skylt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Bygglov - tillbyggnad (bygga ut en byggnad) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Bygglov - transformatorstation Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Bygglov - ändring av byggnad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Bygglovguiden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Digitalt ritningsarkiv Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Flytta till Sundsvall Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Kom i kontakt med en bygglovhandläggare Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Kommunal mark - använda, köpa eller sälja mark till kommunen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Komplettering av ärende hos bygglovavdelningen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Livsmedelsverksamhet - lämna uppgifter för omklassning enligt ny riskklassningsmodell Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Lämna svar på grannehörande Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Marklov - markåtgärder inom detaljplanerat område Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Mitt Sundsvall Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Mobilitetsredogörelse Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Registrering av medelstor förbränningsanläggning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Rivning - rivningslov eller rivningsanmälan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Räddningstjänsten - Ansökan om tillstånd för brandfarlig vara Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Skicka delgivningskvitto Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Synpunkter på sol- och vindkraft i Översiktsplan Sundsvall 2040, granskningshandling Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Var med och utforska hur framtidens resande kan se ut i Sundsvall - vi söker testfamiljer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster