Hållbarhet

Hållbarhet för Sundsvalls mat och måltider betyder att vi ska servera måltider som är bra för både människan och planeten.
Matsvinn
Att slänga mat som vi egentligen skulle kunna äta är väldigt resurskrävande därför har Sundsvalls mat och måltider målet att alla enheter ska mäta sitt matsvinn varje dag och ständigt arbeta för att minska matsvinnet. För att nå vårt mål är det viktigt att varje enhet har en plan för hur de ska arbeta för att minska matsvinnet.
Säsongsanpassning
De färska frukter och grönsaker som serveras i våra salladsbufféer styrs av vilken säsong det är. Vi arbetar med säsongshjul som tydligt visar vilket livsmedel som är i säsong just nu. Att arbeta med säsongsanpassning gör att en del grönsaker behöver väljas bort under vissa perioder, men det öppnar upp till att prova andra sorter, både för kocken och matgästen. Grönsaker och frukter som naturligt växer och mognar blir godare, mer näringsrika, klimatsmarta och prisvärda. Frysta grönsaker skördas när de är mogna och kan odlas när säsongen passar grödan. Näringsinnehållet och miljöpåverkan är därför jämförbar med säsongens grönsaker.
Ekologiskt och svenskt
Sundsvalls mat och måltider har både mål och riktlinjer som uppmanar oss till att köpa ekologiska, svenska och närproducerade livsmedel. Att välja ekologiska livsmedel värnar både om miljön och människan då andelen bekämpningsmedel som får användas i odlingen är begränsad. Att välja svenska eller närproducerade livsmedel gör att vi minskar transportsträckorna, vi stöttar de svenska bönderna och vi vet att svensk djurskyddslag har högre standard än flera andra länder.
Koldioxidavtryck
För att minska koldioxidavtrycket har Sundsvalls mat och måltider valt att minska serveringstillfällena av nötkött, vi har också valt att minska mängden nötkött i en portion till förmån för mera baljväxter och rotfrukter. Det finns idag flera alternativ till ris på marknaden, vi har valt att minska serveringstillfällena av ris och väljer att servera svenska gryner i större utsträckning. Vi arbetar också varje dag med att servera minst ett vegetariskt alternativ, på de enheter som serverar två eller fler rätter.
Kemikalier och plast
Sundsvalls mat och måltider arbetar med att fasa ut ej miljömärkta rengöringsmedel. Vi arbetar också med att lära oss att dosera mängden kemikalier rätt och ser till att de automatiserade doseringspumparna inte pumpar ut mer rengöringsmedel än vad som behövs. Vi försöker minimera användandet av plast, till exempel använder vi engångsmuggar och bestick som är nedbrytningsbara.
Hållbarhetskock
Sedan hösten 2023 har Sundsvalls mat och måltider en projektanställd hållbarhetskock som ska bidra i arbetet mot att nå kommunens mål "klimatneutral till år 2030". Arbetsuppgifterna innebär bland annat att stötta kollegor i matsvinnsarbetet, ta fram recept på maträtter som har lågt koldioxidavtryck och samtidigt uppskattas av kommunens matgäster samt se över möjligheten till fullständig sopsortering och minskad energianvändning i köken. Samverkan sker med kollegor inom avdelningen men också genom ett nära samarbete med för- och grundskolans hållbarhetspedagoger.