Miljöföroreningar i fisk
Östersjön, älvarna och insjöar i Västernorrland är påverkade av föroreningar från olika verksamheter samt från luftnedfall.
Det innebär att även fisken som vi fångar kan innehålla förhöjda halter av miljöföroreningar.
Råd till dig som äter fisk
Det är nyttigt att äta fisk men en del fisksorter från bland annat Östersjön och dess älvar samt insjöar kan innehålla för mycket miljöföroreningar, som till exempel dioxiner, PCB och kvicksilver.
Du som fångar eller äter fisk från vår region (till exempel abborre, gädda, gös och lake samt strömming och vildfångad lax och öring) kan följa Livsmedelsverkets råd för att undvika att få i dig för höga halter av miljöföroreningar. Barn, unga och kvinnor i barnafödande ålder är mer känsliga för miljöföroreningar och därför finns särskilda råd för dem. Några av de råd som särskilt berör vår region kan sammanfattas så här:
Barn, unga och kvinnor i barnafödande ålder rekommenderas att inte äta fisk från till exempel Östersjön och dess älvar oftare än 2-3 gånger per år, då fisken kan innehålla dioxin och PCB. Det gäller till exempel vildfångad strömming och lax. Övriga bör inte äta sådan fisk mer än en gång i veckan.
Kvinnor som är eller försöker bli gravida eller som ammar rekommenderas att inte äta fisk som kan innehålla kvicksilver mer än 2-3 gånger per år, det gäller abborre, gädda, gös och lake. Övriga bör inte äta sådan fisk mer än en gång i veckan.
Lokala rekommendationer för intag av fisk:
I sjön Marmen, som ingår i Ljungans vattensystem, har fiberhaltiga sediment som innehåller metaller och organiska miljöföroreningar påträffats. Sommaren 2023 utfördes analys på matfisk från sjön. Arbets- och miljömedicin i norr, ett kompetenscentrum finansierat av de fyra nordligaste regionerna, hjälpte till med att bedöma riskerna.
Resultaten visar på att ett flertal ämnen återfinns i fiskköttet. Halterna av kvicksilver, dioxiner/dioxinliknande PCB, PFAS 4 och oorganisk arsenik gör att miljökontoret rekommenderar barn, unga och kvinnor i barnafödande ålder att inte äta fisk (oavsett art) från Marmen oftare än 2-3 gånger per år. Övriga bör inte äta sådan fisk mer än en gång i veckan.
Om du önskar ta del av rapporten ”Riskbedömning av intag av fisk från sjön Marmen” kontakta miljökontoret.
I Skönvik, som är en del av Klingerfjärden, har fiberhaltiga sediment som innehåller miljöföroreningar påträffats. Därför rekommenderar Klinisk Miljömedicin Norr, på uppdrag av Länsstyrelsen i Västernorrland att barn (upp till 18 år), kvinnor i barnafödande ålder, gravida eller ammande bör äta max tre fiskportioner per år av fisk (oavsett art) som fångats i Skönvik. För övriga vuxna max en fiskportion per vecka.
Kommunen har tagit prover på abborre i sjön Öravattnet, som ligger i Sättna/Kovland. Proverna visar att fisken innehåller höga halter av PFAS.
Därför har tillfälliga kostråd för alla, oavsett ålder, införts: Abborre fiskad i Öravattnet bör inte ätas oftare än två-tre gånger per år.
Läs mer om fiberbanksprojektet och den miljömedicinska riskbedömningen här:
Kontakt
Miljökontoret
Telefon: 060-19 11 90
E-post: miljonamnden@sundsvall.se
Adress: Sundsvalls kommun, 851 85 Sundsvall