Säkra livsmedel
Sundsvalls kommun kontrollerar att mat och dricksvatten som kommer från restauranger, caféer, tillverkare, butiker och andra livsmedelsverksamheter följer de krav som ställs i lagstiftningen.
Målet är att du som konsument aldrig ska behöva bli sjuk av mat eller dricksvatten. Du ska även kunna lita på att livsmedel är märkta på rätt sätt och att det livsmedel du konsumerar verkligen är det som presenteras i menyer och på förpackningar.
Klagomål på livsmedelshantering
Om du har klagomål på livsmedelshanteringen i en butik, restaurang eller en annan livsmedelsverksamhet ska du i första hand vända dig direkt till verksamheten.
Om du inte får någon hjälp där kan du vända dig till miljökontoret. Kontaktuppgifter finns längst ned på sidan.
Livsmedelsprodukter ska vara märkta och presenterade på ett sånt sätt att du som konsument enkelt kan förstå när du handlar mat.
Syftet med märkningen och livsmedelsinformationen är att du inte ska bli lurad eller råka ut för allergiska besvär på grund av ingredienser som inte angetts på förpackningen.
Du ska kunna lita på varans äkthet
Som konsument ska du kunna lita på livsmedlens äkthet, att du får den produkt som det utges vara. Till exempel att du verkligen får oxfilé om det är vad du beställer på en restaurang.
Rätt märkning gäller även livsmedel med skyddad beteckning. Exempel på sådana livsmedel är parmaskinka, kalixlöjrom och fetaost.
Om det står på en restaurangs meny att pizzan du beställer ska innehålla parmaskinka så måste det vara äkta parmaskinka, med märket för skyddad beteckning på förpackningen. Annars måste restaurangen välja en annan beteckning på meny, till exempel lufttorkad skinka.
Du som konsument ska heller aldrig bli lurad att tro att ett livsmedel kommer från ett annat land, en annan stad eller en annan region än det faktiskt gör.
Anmäl felaktig märkning eller information
Vill du göra en anmälan om felaktig märkning eller livsmedelsinformation ska du i första hand vända dig direkt till verksamheten.
Om du inte får någon hjälp där kan du vända dig till miljökontoret. Kontaktuppgifter finns längst ned på sidan.
Som konsument har du alltid rätt att få veta vilka allergener maten som du till exempel köper på en restaurang eller i en matvarubutik innehåller.
På en restaurang kan du fråga personalen som då ska kunna ge dig korrekt information om matens innehåll.
I en matvarubutik med färdigförpackade livsmedel kan du läsa på livsmedlets innehållsförteckning, där det alltid tydligt ska framgå om livsmedlet innehåller ett allergen.
De ämnen/produkter som kan orsaka allergi och som livsmedelsföretagen är skyldiga att kunna redogöra för är lagstiftade inom EU och listas nedan.
Anmäl en allergisk reaktion
Om du har fått en allergisk reaktion kan du anmäla det till miljökontoret. Kontaktuppgifter finns längs ned på sidan.
Ämnen eller produkter som orsakar allergi
- Spannmål som innehåller gluten (vete, korn, råg, havre, spelt (dinkel) khroasanvete eller korsningar mellan dem
- Kräftdjur
- Ägg
- Fisk
- Jordnötter
- Sojabönor
- Mjölk och mjölkprodukter (inklusive laktos)
- Selleri
- Senap
- Sesamfrön
- Svaveldioxid och sulfit
- Lupin
- Blötdjur (snäckor, musslor och bläckfisk)
- Nötter (mandel, hasselnöt, valnöt, cashewnöt, pecannöt, paranöt, pistagemandel, macadamia- eller Queenslandnöt
Allergimärkning, Livsmedelsverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Matförgiftning yttrar sig ofta som diarre, ont i magen och kräkningar. Men det finns också andra infektioner som kan ge liknande symptom.
Det kan ta från en halvtimme upp till flera dagar efter det att man ätit maten innan symptomen kommer.
De vanligaste orsakerna till matförgiftningar är att bakterier har kunnat tillväxa i maten; vissa bakterier kan ge infektioner, andra bildar gift som vållar problem. Virus som ger vinterkräksjuka eller hepatit kan också spridas med mat.
Det är viktigt att du anmäler en misstänkt matförgiftning, så att vi kan försöka se till att ingen annan drabbas av samma orsak.
Använd e-tjänsten längst ned på sidan.
Dricksvatten är vårt viktigaste livsmedel. Sundsvalls kommun arbetar kontinuerligt för att upprätthålla en god kvalitet på det vatten vi själva producerar, och kontrollerar också att andra producenters vatten håller god kvalitet.
Vill du veta mer om de kontroller vi gör i restauranger, butiker och hos livsmedelsproducenter?
Östersjön, älvarna och insjöar i Västernorrland är påverkade av föroreningar från olika verksamheter samt från luftnedfall.
Det innebär att även fisken som vi fångar kan innehålla förhöjda halter av miljöföroreningar.
Du behöver inte vara orolig för att äta det som odlats i Skönsmon, trots att marken har förhöjda halter av det farliga ämnet PAH. Livsmedelsverkets rekommendation från 2006 är dock att skölja grödorna och att ta bort de yttre bladen på salladen.
Anledningen till de förhöja halterna i området är tidigare utsläpp från aluminiumsmältverket i området.
Hälsoriskerna är mycket små för dig som vill äta fisk, viltkött, bär eller svamp från Sundsvalls kommun.
Miljökontoret har sammanställt mätresultaten av cesiumhalter i vårt område. Från och med 2014 slutade miljökontoret att ta emot prover för cesiumanalys.
Under åren 2001-2013 minskade halterna betydligt. Inga prover 2013 översteg gränsvärdet på 1500 bequerel per kilo.
E-tjänster
Kontakt
Miljökontoret
Telefon: 060-19 11 90
E-post: miljonamnden@sundsvall.se
Adress: Sundsvalls kommun, 851 85 Sundsvall